Vejledninger

Bekæmpelse af mos

Tips og tricks til hvordan du bekæmper mos i din græsplæne

Mos i græsplænen er en irriterende hovedpine for mange haveejere. Derfor bruger mange haveejere meget energi på at fjerne mos i græsplænen. Det kræver energi at bekæmpe mos, og hvis man ikke helt ved hvordan man bør gribe det bedst an, kan det også vise sig at være spild af kræfter.

Du kan selv forhindre mosset i at gro, ved have fokus på en række forskellige tiltag, som alle kan hjælpe med at forhindre væksten af mos i græsplænen. I dette blogindlæg vil vi give dig tips og tricks, til hvordan du selv lærer at bekæmpe mos i græsplænen.

Hvis du ikke selv har lyst til at kaste dig ud i fjern-mos-projektet i haven, skal du bare kontakte os, så hjælper vi dig med at komme mosset til bunds. Vi har mange års erfaring med at få danske haver til at se helt fantastiske ud. Derfor står vi klar til at hjælpe dig, med at bekæmpe mosset i din have, så du igen kan få områdets flotteste græsplæne, som gør naboerne jaloux.

Herunder kan du se et før- og efterbillede af en græsplæne vi har behandlet,samt bestille et helt uforpligtende tilbud på græspleje fra os.

ødelagt og gul græsplæne, der har brug for græspleje, med hus i baggrundengrønne græsplæne efter pleje

Hvorfor kommer der mos i din græsplæne?

Der kan være mange grunde til, hvorfor mosset har fået overtaget i din græsplæne. Derfor er det vigtigt, at finde den helt rigtige årsag, så du med effektive midler kan bekæmpe og forebygge mos i græsplænen fremadrettet.

Derfor bør du stille dig selv disse spørgsmål:

Er der for lidt sollys?

Mos gror bedst i skyggen, så hvis mosset primært forekommer på disse dele af din græsplæne, så er det formentlig årsagen til den uønskede vækst af mos.

Er jorden for fugtig?

Mos trives bedst under fugtige forhold. Derfor er det afgørende, at holde øje med de områder, der ligger i skyggen, da solens varme ikke formår at tørre jorden og dermed fordampe eventuelt overskydende vand. Der kan også være områder, hvor vandet har svært ved at blive drænet. Det kan blandt andet skyldes plænens hældning.

Får græsplænen nok gødning?

For at optimere vækstforholdene af din græsplæne, er det vigtigt at den får nok næring. Hvis den ikke får nok næring gennem eksempelvis gødning, kan det være svært for græsset at udkonkurrere mosset. Derfor kan manglende gødning også være en årsag til, at du oplever mos i græsplænen.

Læs også: Gødning af græsplæne

Klipper jeg græsplænen i den rigtige højde?

Det er vigtigt, at du ikke klipper din græsplæne for lavt, da det kan føre til mos og svækkede græsrødder. Derfor anbefaler vi, at du ikke klipper dit græs længere ned end 6 cm, hvis du oplever mos i græsplæne. Det gælder kun så længe der er mos på plænen.

Læs også: Klipning af græsplæne: Få den rigtige klippehøjde på din græsplæne

Hvordan fjerner man mos i græsplænen?

Når nu vi har identificeret de mulige årsager til mos i din græsplæne, får du her nogle konkrete tips og tricks til at få det fjernet. Vi har samlet vores bedste værktøjer til at fjerne mos, og deler erfaringer med hvilken årstid det er bedst at komme af med mosen.

Hyppig græsslåning

At slå græsplænen ofte er en effektiv måde at bekæmpe mos. Vi anbefaler, at slå græsplænen minimum to gange om ugen for at få det bedste resultat. Mos kan ikke lide slitage, så at slå græsplænen hyppigt er en god idé. Du bør også undgå at følge det samme klippemønster, da varierende mønstre fører til bedre resultater, som giver mosen dårlige forhold at gro i.

Hvis du synes, at det lyder af meget at slå græs to gange ugentligt, kan du overveje at investere i en robotplæneklipper, som kan klare arbejdet for dig. Her kan vi anbefale modellen Segway Navimow, som du tilmed kan købe her på siden. Denne robotplæneklipper er uden kanttråd, utroligt støjsvag, nem at betjene med en app og så er du garanteret en korrekt klipning af græsplænen hver gang.

Gødning af græsplæne

Græsplænen har brug for næring for at vokse og for at kunne modstå mos. Gødning er en effektiv måde at bekæmpe mos på, da det giver græsplænen de næringsstoffer som den skal bruge til at styrke sine rødder. Gødning er nødvendig for en sund og smuk græsplæne.

Undgå vertikalskæring

Det anbefales ofte at anvende vertikalskæring for at løse problemer med mos i græsplænen, men vi mener ikke, at det er en god løsning. Vertikalskæring er en metode der er beregnet til anderledes græs end det du finder i haven, heriblandt greens og fairways på golfbaner. Det er ikke hensigtsmæssigt at bruge denne metode i private haver, da det vil svække græsplænen unødigt. Bliv klogere på vertikalskæring, og hvorfor dette er en dårlig idé, i vores artikel om emnet.

Hvornår bør man fjerne mos i græsplænen?

Det er bedst at fjerne mos i foråret, hvor særligt marts og april er gode, da det er her græsset begynder at vokse efter vinterens kulde. I denne periode er mospuderne gule, sidder oftere løsere end normalt, og derfor er det meget nemmere at fjerne. Det er afgørende, at give græsset de bedste forudsætninger for at vækste efter at have fjernet mosset, så det anbefales ikke, at vente til sensommeren eller efteråret med at fjerne mos, da græsset ikke får de samme fordelagtige forudsætninger for at vokse i samme grad i denne periode.

Tips til at undgå mos i græsplænen

For at undgå, at mosset vender tilbage til din græsplæne, efter du er kommet det til livs, er det vigtigt, at du giver din græsplæne de bedste mulige vækstbetingelser. Hvis græsset trives vil det udkonkurrere mosset og sikre en mosfri græsplæne.

Vi har samlet et par tips og tricks til hvordan man giver græsset bedre vækstbetingelser, så du i fremtiden undgår mos i græsplænen.

Læs også: Ukrudt i græsplænen

Så nyt græs

Hvis der er steder på din græsplæne, som ser særligt medtaget ud efter du har fjernet mosset, er det vigtigt at så græs med det samme.

Sørg for mere sollys på græsplænen

For at give mosen dårlige vækstbetingelser, skal områder med skygge reduceres. I de områder af din græsplæne, der ikke kan blive skyggefri, kan du overveje at anlægge et bed med blomster og planter, som trives under forhold med mindre sollys.

Læs også: Derfor er skygge på græsplænen ikke godt.

Slå græs inden vinter

Jo tættere man kommer på vinteren, jo mere bør man faktisk overveje, om det er en god idé at slå græsplænen. Ideelt set bør man faktisk lade “vinterpelsen” stå, da det er om vinteren, at mosset ofte overtager din græsplæne. Hvis græsplænen er godt lang, vil det være sværere for mosset at etablere sig. Find ud af, hvornår den sidste klipning bør foregå inden vinteren eller tjek vores græsplæne kalender ud, hvis du er i tvivl om hvordan du bør pleje din græsplæne i løbet af året.

 

Skal vi hjælpe med at pleje din græsplæne?

Det kan være en lang og hård kamp, at kommet mosset i græsplæne til livs. Hvis du ikke har tiden eller energien til at fjerne mos i din græsplæne, har du fundet den rigtige partner med os. Vi har mange års erfaring med at få danske haver til at se helt fantastiske ud, og derfor har vi også masser af erfaring med bekæmpe mos i græsplænen. Vi står klar til at hjælpe dig med at pleje din græsplæne, herunder hjælper vi meget gerne med at fjerne mos. Hos DM Greenkeeping tilbyder vi servicepakker på græspleje, herunder Basis, Luksus og Økopakken Alle vores pakker sikrer, at du får en sund, grøn og tæt græsplæne, som er helt fri for mos og andet ukrudt, som man heller ikke har lyst til at kigge på. Vi tør godt garantere, at vores pakkeløsninger er billigere og nemmere end hvis du skulle gøre det selv. Det eneste du skal sørge for, er at slå græsplænen efter vores vejledning. Er du endnu ikke helt overbevist, kan du her se vores store galleri, hvor du kan se før- og efterbilleder, på nogle af de græsplæner vi har hjulet i årenes løb. Du kan desuden nedenfor høre mere om, hvad vores mange nuværende kunder synes om vores arbejde. 

Bestil et uforpligtende tilbud