Vejledninger

Bekæmpelse af mos

Sådan bekæmper du mos i græsplænen

Mos i græsplænen er en ting, som rigtig mange danske haveejere desværre kæmper med. Hvis du er en af de uheldige, ved du også, hvor irriterende det er. Det ser ret grimt ud, er ikke specielt rart at gå på og er generelt bare en stor gene.

Derfor bruger mange haveejere hvert år masser af energi på af fjerne mos i græsplænen. Det kræver masser af energi af bekæmpe mos, og hvis man ikke helt ved hvordan man skal gribe det an, kan det også vise sig at være skønne spildte kræfter.

Men man godt selv gøre en række forskellige ting, for at komme af med den irriterende mos i græsplænen. Vi har mange års erfaring med at få danske haver til at se helt fantastiske ud, og derfor har vi også masser af erfaring med bekæmpe af mos i græsplænen.

Derfor vil vi i dette blogindlæg dele lidt ud af vores erfaring og give en række tips og tricks til, hvordan du selv bedst kan fjerne mos i græsplænen, samt sikre at det ikke kommer tilbage.

Hvis du ikke selv gider at rode med det, kommer vi selvfølgelig hellere end gerne ud til dig og fikser dit mos-problem, så du igen får en græsplæne, du er glad for og stolt over. 

Udover at fjerne mosen i din græsplæne, sørger vi ved samme anledning for, at vi får fjernet eventuelt ukrudt, gødet græsplænen så den senere fremstår grøn og frodig, og så sørger vi også for, at eventuelle bare pletter i græsplænen forsvinder gennem eftersåning.

Herunder kan du se et før- og efterbillede på en græsplæne vi har behandlet, samt bestille et helt uforpligtende tilbud på græspleje fra os.

 

Derfor kommer der mos i din græsplæne

For at have de bedste forudsætninger for at fjerne mos i græsplænen, samt undgå det fremadrettet, bør man vide, hvorfor der i det hele taget opstår mos i ens græsplæne.

For både fjernelse og forebyggelse handler om at skabe de bedste vækstbetingelser for græsset, mens man gør betingelser for mosset værre. På den måde kan græsset udkonkurrere mosset, så man forhåbentlig slipper for mos fremadrettet.

Årsagerne til at mosset har fået overtaget i din græsplæne kan være mange. Og det er først når man har fundet årsagen, at man kan fjerne mosset mest effektivt. Derfor bør du stille dig selv disse fem spørgsmål:

 

  • Er der for lidt lys?

Græs gror ikke specielt godt i skygge, men det gør mos til gengæld. Så hvis mosset specielt forekommer på de dele af din græsplæne, hvor der ikke kommer lys, er det formentlig årsagen til forekomsten.

 

  • Er jorden lidt for fugtig?

Lidt i forlængelse af spørgsmålet om lys, bør du også kigge på, om mosset kommer i områder af græsplænen, hvor jorden er mere fugtig end andre dele af græsplænen. For mos kan også rigtig godt lide fugtige områder. Derfor vil områder der oftest ligger i skygge være specielt udsatte, da solen ikke kan varme jorden op, så vandet fordamper. Det kan også gælde for områder af din græsplæne, hvor vandet har svært ved at komme væk, eksempelvis grundet plænens hældning.

 

  • Får græsplænen nok gødning?

Hvis græsplænen ikke får nok næring gennem eksempelvis gødning, har den svære vækstbetingelser og dermed svært ved at udkonkurrere mos. Derfor kan mangel på gødning altså også være en årsag til, at du oplever mos i græsplænen.

 

  • Klipper jeg græsplænen i en passende højde?

Selv hvis du klipper din græsplæne jævnligt – som vi i øvrigt anbefaler – kan det være et problem, hvis du gør det ved en forkert højde. Det gælder nemlig om ikke at få klippet for lavt, da det gør græsplænen mindre modstandsdygtig overfor mos. Samtidig kan det også svække rødderne, hvilket medvirker til, at plænen bliver mindre slidstærk og meget sårbar i tørre perioder. Derfor anbefaler vi, at du ikke klipper længere ned end 6 cm, hvis du oplever mos.

 

Hvordan fjerner man mos i græsplænen?

Nu hvor vi har fastslået, hvad der kan være årsagerne til, hvorfor du oplever mos i din græsplæne, kan vi bevæge os videre til de konkrete råd til at fjerne den igen. Herunder har vi samlet nogle af vores bedste råd til fjernelse af mos, samt hvornår det er bedst at gøre det.

Hvornår er det bedst at fjerne mos i græsplænen?

Som udgangspunkt kan man fjerne mos gennem hele foråret, men det er alligevel en tand lettere i marts og april, hvor græsset så småt begynder at vokse igen efter vinterens kulde. Her mospuderne nemlig gule, sidder oftere løst og er derfor nemmere at fjerne.

Det vigtigste er, græsset har gode muligheder for vækst, efter du har fjernet mosset. Derfor skal man ikke vente til sensommeren eller efteråret med at fjerne mos, da græsset ikke vil vokse lige så meget i denne periode af året.

Metoder til at fjerne mos i græsplænen

  • Hyppig græsslåning

At slå sit græs hyppigt er også et ganske effektivt våben mod mos i græsplænen. Vi anbefaler, at du slår græsset minimum to gange om ugen, for bedst mulig bekæmpelse af mos. Hvis du synes det lyder af meget, kan du overveje at investere i en robotplæneklipper, som kan klare arbejdet for dig. Læs mere om forskellige typer plæneklippere lige her. 

Grunden til at det er en god idé at slå sit græs ofte, er, at mos ikke kan lide slitage. Så ved hyppig plæneklipning provokerer og svækker du mosset. Vi anbefaler også altid, at du ikke kører samme mønster, som sidst du klippede, da det giver bedre resultater at variere sit klippemønster.

 

  • Gødning fjerner mos

Gødning er et fantastik effektiv middel til at bekæmpe mos. 

 

  • Undgå vertikalskæring!

Vi ser mange, der anbefaler vertikalskæring som løsning problemerne med mos i græsplænen. Men det mener vi ikke er en god løsning. Faktisk tror vi på, at det skaber flere problemer, end det gavner. Vertikalskæring er en helt særlig metode – der er meget hård ved græsset – der er anvendeligt til helt særlig græs, som på greens eller fairways på golfbaner.

Det er dog ikke en god løsning i private haver, da det vil være en unødvendig svækkelse af græsplænen. Vi mener sagtens, at man kan få en sund græsplæne helt uden mos, uden at man vertikalskærer sin græsplæne. Hvis du vil læse mere om, hvorfor vi mener det er en dårlig idé, kan du læse mere her.

Sådan undgår du, at der kommer mos i græsplænen fremadrettet

Når du har fjernet mosset fra din græsplæne, er du stensikkert interesseret i at vide, hvordan du undgår at mosset kommer tilbage på et senere tidspunkt. Generelt set, handler det om skabe de bedst mulige vækstbetingelser for græsset, da en velplejet græsplæne vil udkonkurrere mos. 

Heldigvis har vi også et par tips til, hvordan man giver græsset bedre vækstbetingelser, så din græsplæne forbliver mosfri fremadrettet.

Tips til at undgå mos i græsplænen

 

  • Så nyt græs

Hvis der er steder på din græsplæne som ser specielt medtaget ud, efter du har fjernet mosset, er det vigtigt, at du sår nyt græs.

 

  • Sørg for mere sol på græsplænen

Da skygge giver gode vækstbetingelser for mos, gælder det om at minimere antallet af steder i haven, hvor der kommer lidt eller ingen sol. Så hvis du har nogle store træer eller buske, kan du med fordel trimme dem en smule, så de græsplæne får mere sol og dermed bedre vækstbetingelser. Vi anbefaler som udgangspunkt ikke, at du fælder træerne selvom de skygger, da de kommer med mange andre gode fordele. Så hvis du har områder af græsplænen, der simpelthen ikke kan blive skygge-fri, kan du overveje at anlægge et bed med blomster og planter, der er bedre til at håndtere mangel på sollys. 

 

  • Lad ‘vinterpelsen’ stå

Jo tættere man kommer på vinterperioden, jo mere bør man overveje, hvorvidt det er en god idé at slå græsset. For ideelt set, bør man faktisk lade ‘vinterpelsen’ stå hen over vinteren, da det virkelig er her mosset tager over. Og hvis græsplænen er godt lang, har mosset meget sværere ved at etablere sig.

 

Skal vi stå for plejen af din græsplæne?

Som tekstens længde indikerer, kan det være en lang og hård kamp at fjerne mos i græsplænen. Derfor forstår vi også godt, hvis du ikke har tiden eller orker at gøre det selv. Heldigvis hjælper vi hellere end gerne med plejen af din græsplæne, herunder fjernelse af mos.

Når vi hjælper med din græsplæne, sikrer vi, at du får en sund, grøn og tæt græsplæne, som er fri for mos og ukrudt. Samtidig tør vi næsten godt garantere, at det er billigere – og nemmere – end hvis du skulle gøre det selv. Det eneste du skal sørge for, er at klippe græsplænen.

Tjek vores store galleri, hvis du vil se før- og efterbilleder på nogle af de græsplæner, som vi har serviceret i tidens løb.

 

Brug kontaktformularen nedenfor, hvis du vil have et uforpligtende tilbud på græspleje fra DM Greenkeeping.

Bestil et uforpligtende tilbud