Vejledninger

Græssorter med udfordringer

En græsplæne består typisk af flere forskellige græstyper, hvilket styrker plænen og gør den mere modstandsdygtigt. Der findes nogle græstyper, som ofte ses i de danske græsplæner, og som haveejerne ofte ønsker at bekæmpe, da de kan være med til at skabe et uens udtryk i græsplænen.

Senegræs

Senegræs er græs, som kommer via frø i luften og som desværre er god til at udkæmpe de andre græssorter i græsplænen. Denne græsart ses tydeligt i græsplænen, med dens tykke græsblade og kedelige grønne farve. Desuden gror græsarten i tueform, så græsplænen virker mere ujævn. For at komme senegræs til livs, skal den graves op, og nyt græs skal sås. Er det ikke en proces, du ønsker at give dig i kast med, kan vi glæde dig med, at senegræs bliver pænere at se på, når den får tilført vores Micro Master gødning. Desuden kan vi anbefale, at du anvender en robotplæneklipper for at opnå en lavere klippehøjde. Senegræs trives nemlig ikke i lav højde, og den lave klipning hæmmer dermed senegræsset i at sprede sig. Her er den innovative robotplæneklipper, Segway Navimow, det oplagte valg, da den bruger GPS i stedet for kanttråd, hvilket sikrer dig en korrekt klippehøjde hver gang.

Se i videoen, hvordan senegræs nemt fjernes

 

Hvenegræs

Hvenegræs kommer i flere forskellige arter. De mest hyppige er krybehvene, hundehvene og almindelig hvene. Nogle græsplæner kan være anlagt med hvenegræs, og i sjældne tilfælde, kan det komme via frø i luften. Hvenegræs trives på golfbaner, hvor man jævnligt vertikalskærer og topdresser modsat i private haver, hvor græsarten typisk ikke får den pleje, som den har behov for. I private haver vil græstypen derfor gro sig så tæt, at den til sidst kvæler sig selv på grund af ilt mangel. I foråret kan græstypen være svær at spotte. Hvis vi observere græstypen, vil vi gøre dig opmærksom på det, så du er forberedt på, at det kan give udfordringer på sigt.
Hvis du har meget hvenegræs i din græsplæne og kører med robotplæneklipper, vil du opleve, at din græsplæne er uens i sit udseende, og at stor dele af græsset dør over tid. For at genskabe en flot græsplæne vil vi anbefale en reetablering af dine græsplæne i enten august eller september måned. Du reetablerer ved at vertikalskære din græsplæne i forskellige retninger. Vi anbefaler, at du vertikalskærer din græsplæne i 4 forskellige retninger. Herefter fjerner du det døde græs, nysår græsplænen og afslutter med at topdresse.

Husk at vande græsplænen de efterfølgende 2-3 uger.

Hvenegræs , som kvæles med tiden

 

Enårig rapgræs

Enårig rapgræs er en af de mest almindelige græssorter og findes derfor i rigtig mange danske græsplæner. Udfordringen ved rapgræs er, at den kan få din græsplæne til at syne uens og ujævn. Udfordringen ved rapgræs er nemlig, at den kræver meget vand og næring for at fremstå flot. Er den underernæret, kan du opleve, at den skifter farve til lysegrøn, og den kan derfor være med til at gøre din græsplæne uens at se på. Desuden begynder den at blomstre hastigt ved tørke modsat de øvrige græssorter, som går
i dvale. Din græsplæne kan derfor blive ujævn og knoldet at se på, da rapgræs vokser i tueform og i forskellig hast fra det øvrige græs ved stresspåvirkninger som tørke og/eller underernæring. Rapgræs kan ikke bekæmpes, men som navnet antyder lever rapgræs typisk kun i 1-2 år.

Her ses hvordan rapgræssets farve gør græsplænen uens at se på
Her ses rapgræssets hastigere vækst under en begyndende tørke

 

Blomstring

Blomstring i din græsplæne er et sundhedstegn. Når græsset blomstrer, sætter det nye frø. Det kan være en god ide at klippe spidserne af græs der blomstrer og efterlade afklippet på græsplænen. Afklippet vil nemlig indeholde en masse frø, der er med til at gøre din græsplæne mere tæt og ensartet. Husk derfor at køre med bioklip, altså uden opsamler, når græsset blomstre, så du får glæde af de mange græsfrø.

Græs i blomst/frøspiring

 

Græsstængler

Græsstængler kan forekomme i din græsplæne efter en periode med græsblomstring. Efter at græsset har været i blomstring vil de gamle græsstrå blive brune og visne. Det er helt normalt og en naturlig del af blomstringsprocessen. De brune græsstængler forsvinder af sig selv i løbet af et par uger.

Brune græsstængler efter frøspiring

 

Min græsplæne er uens i farven

Hvis du synes, at din græsplæne virker uens i farven, kan det skyldes vejrforholdene og sammensætningen af græstyperne i din græsplæne. Din græsplæne består nemlig af flere forskellige græsarter og sorter, som bliver påvirket af vejrforholdene på hver sin måde. Nogle er f.eks. mere tolerante overfor skygge eller tørke, mens andre f.eks. er mere kuldehårdføre og gode til at formere sig. En græsplæne består ofte af 3 græsarter -rajgræs, rødsvingel og enårig rapgræs. Hver græsart består ofte af 2 sorter i en almindelig græsplæne. Det er derfor helt naturligt, at din græsplæne kan have et uens udtryk. Det kan virke som en ulempe, men da hver art og sort, som tidligere nævnt, har forskellige egenskaber og styrker, er sammensætningen med til at styrke din græsplæne, da græstyperne komplementer hinanden på en god måde.

 

Bestil et uforpligtende tilbud