Klippevejledning - DM Greenkeeping

Klippevejledning

Klippehøjde

Klippehøjden er altafgørende for at hjælpe din græsplæne med at være sund og velplejet. Regel nr. 1 (og den allervigtigste!): Klip maks. en tredjedel af græsset. Klipper du mere end en tredjedel af græsset, svækker du græsset. Få dage efter bliver græsset gult og kedeligt i farven. Dette medfører også en rudeformet vækstdannelse i græsset. Græsplænen kommer til at virke uens med bare pletter. 

Er græsset blevet langt, er det vigtigt at få det klippet ned ad flere omgange med et par dages mellemrum. Er dit græs f.eks. 9 cm højt, klipper du i 7 cm højde. Det gør du 2 gange i den første uge. Ugen efter indstiller du klippehøjden til 5 cm og klipper græsset 2-3 gange. Fra den tredje uge kan du klippe græsset i 4-5 cm højde, som er den klippehøjde, vi normalt anbefaler. 

Bruger du en motorklipper, er det vigtigt at fjerne græsafklippet eller at få det jævnt fordelt over græsplænen. Ligger der klatter af græs tilbage, kan det skabe rådne bare pletter.

Robotplæneklipper 
VIGTIG INFO: Har du købt en robotplæneklipper, er det vigtigt at skifte de små aftagelige knive hver 3. uge. Er det en fast kniv, skal den slibes 2 gange om året. Gøres dette ikke, bliver græsset flosset og hvidt. Husk at læse afsnittet ”Tørke”, så du hjælper græsset i eventuelle tørkeperioder. Mange glemmer at slukke for deres robotplæneklipper. En robotplæneklipper må ikke køre i frostvejr eller ved rimfrost. Dette kan forekomme i marts, april og oktober. 

Marts: 5-6 cm klippehøjde. 
April: 4 cm klippehøjde 
Maj-september: 3- 4 cm klippehøjde   
Oktober: 5-6 cm  

Slut altid i det højeste trin med en skarp kniv ved den sidste klipning. Det er vigtigt for græsset, når det går i dvale til vinteren.

Motorklipper 
VIGTIG INFO: Husk at slibe kniven i juni og oktober (før sidste klipning).

Marts-april: min. 6 cm klippehøjde, gerne højeste trin. 

Maj-september: 5 cm klippehøjde. 

Ønsker du en lavere klippehøjde i vækstsæsonen, bør det klippes 3 gange om ugen. Hvis ikke, klipper du for meget af græsset pr. gang, hvilket giver et dårligt resultat. 

Oktober: 6 cm klippehøjde. 

Slut altid i det højeste trin ved den sidste klipning og slip kniven, så den er skarp. Det er vigtigt for græsset, når det går i dvale til vinteren.

Klippefrekvens

Robotplæneklipper 
En robotplæneklipper skal køre så meget som muligt, når der er god vækst i græsset- gerne hver dag. Græsset kan sagtens tåle det, og det vil give en mere skudtæt græsplæne. Ved opstarten i marts og april kan du lade den køre 2-3 gange om ugen. Det samme gælder i oktober. Robotplæneklipperen bør ikke starte før kl. 9:00. Vent altid med at lade den starte til efter, morgenduggen er væk. Dette vil give det flotteste resultat, og knivene holder længere. 

Motorklipper 
Vi anbefaler altid, at du starter med at klippe græs i marts, hvor væksten starter og stopper i oktober. Det er vigtigt at huske, at græsset ikke kan tåle at blive klippet i frostvejr eller ved rimfrost. Bruger du en motorklipper, er det endvidere vigtigt, at du klipper græsset, når det ikke regner. På den måde får du det bedste resultat, og afklippet ligger ikke i klatter, som giver bare pletter. 

Når græsset er i en god vækstperiode, bør du klippe græs mindst 2 gange om ugen, helst 3. Kan du ikke det, må du ikke forvente det perfekte resultat. Igen kan vi kun anbefale, at du køber en robotplæneklipper. Hvis det ikke er muligt for dig, forsøg da at klippe dit græs 2 gange om ugen. Husk dog at læse afsnittet ”Tørke”, så du hjælper græsset i eventuelle tørkeperioder.

Scroll til toppen