Vejledninger

Klipning af græsplæne: Få den rigtige klippehøjde på din græsplæne

Klippehøjden er altafgørende for at hjælpe din græsplæne med at være sund og velplejet. Hvis græsset har vokset sig langt, er det nødvendigt at klippe det ned ad flere omgange. Dette skal gerne gøres med et par dages mellemrum. Hvis græsset er 9 cm højt, bør du først klippe ned til en højde på 7 cm. Denne proces skal gentages to gange den første uge. I den efterfølgende uge kan du sænke klippehøjden til 5 cm og klippe græsset 2-3 gange. I den tredje uge bør du klippe græsset til en højde på 4-5 cm, som er den generelt anbefalede klippehøjde. Hvis du bruger en motorklipper er det vigtigt, at fjerne græsafklippet eller fordele det jævnt over græsplænen, da klumper af græs kan resultere i rådne pletter. Sommer er ofte lig med varmt vejr og det betyder også tørre pletter og en gul græsplæne, hvilket de fleste haveejere gerne vil undgå.

Har du vores service, er det vigtigt, at du følger den klippevejledning, vi udleverer efter hvert besøg. Den er nøje tilpasset din græsplæne.

Kan man klippe græsset for lavt?

Regel nr. 1 er den allervigtigste: Klip maks en tredjedel af græsset. Klipper du mere end en tredjedel af græsset, svækker du græsset, da du stopper fotosyntesen i græsset. Få dage efter bliver græsset gult og kedeligt i farven. Dette medfører også en tueformet vækstdannelse i græsset, og græsplænen vil dermed komme til at virke uens i udtrykket, som er det sidste man ønsker.

Klippehøjde på græs ved forskellige årstider

Der er forskel på om du har en robotplæneklipper eller en plæneklipper, og derfor har vi opdelt klippevejledningen alt efter hvilken maskine du har. På den måde får du det bedste resultat. Derudover varierer klippehøjden også afhængig af årstiden. Der er mange ting du bør være opmærksom på. Derfor har vi har lavet en guide, som kan hjælpe dig med at blive klar til klippesæsonen. Se også vores græsplæne kalender, hvor vi giver dig en komplet oversigt over hvornår og hvordan du bør pleje og passe din græsplæne i løbet af året.

Klippehøjde med robotplæneklipper

Ved at anvende en robotplæneklipper, får du en enkel og effektiv løsning til at klippe græsplænen. Hvis du beslutter dig for at bruge en robotplæneklipper, er det vigtigt at skifte de små udskiftelige blade hver tredje uge. Hvis din maskine har en fast kniv, bør denne slibes to gange om året. Således undgår du at græsset bliver skåret for hårdt og bliver hvidt. Mange glemmer også at slukke for robotplæneklipperen. Det er dog super vigtigt at huske, da den ikke må køre under frostvejr eller ved rimfrost, som primært forekommer i marts, april og oktober.

Marts: 5-6 cm. klippehøjde

April: 4 cm. klippehøjde

Maj-september: 3-4 cm. klippehøjde

Oktober: 5-6 cm. klippehøjde

Ved sidste klipning af græsplænen, bør du altid afslutte med den skarpeste kniv i det højeste indstillingstrin. Dette er afgørende for græssets overlevelse gennem vinteren, da græsplænen skal være så høj som muligt, for at være mest modstandsdygtig overfor det hårde danske vintervejr.

VIGTIG INFO:

Har du købt en robotplæneklipper, er det vigtigt at skifte de små aftagelige knive hver 3. uge. Er det en fast kniv, skal den slibes 2 gange om året. Gøres dette ikke, bliver græsset flosset og hvidt. Har du ikke en robotplæneklipper men drømmer om en, kan vi varmt anbefale Segway Navimow. Fordelene ved netop denne maskine er mange, men den helt store fordel er at du slipper for kabler af nogen art, da denne robotplæneklipper navigerer via GPS.

Her ses skaderne ved at klippe græsset med en uskarp kniv (et hvidt skær ses tydeligt i græsspidserne)

Klippehøjde med motorklipper

Det er afgørende, at du sliber kniven på din motorklipper to gange om året. Slib kniven lige inden den sidste klipning i oktober, og slib den så igen i juni. Hvis du ikke sliber kniven, kan du forvente et dårligere resultat, da græsset bliver gult og kedeligt i farven. Dette skyldes at græsset er blevet revet over i stedet for at blive klippet. Selv med regelmæssig gødning af græsplænen, vil det ikke forbedre dette problem.

Marts-april: Mindst. 6 cm. klippehøjde, gerne højeste trin på indstillingen.

Maj-september: 5 cm. klippehøjde. Ønsker du en lavere klippehøjde i vækstsæsonen, bør det klippes tre gange om ugen. Ellers klipper du for meget af græsset pr. gang, hvilket giver et dårligere resultat.

Oktober: 6 cm. klippehøjde. Slut altid af i det højeste trin ved den sidste klipning. Husk også at slibe kniven inden, så den er skarp og klar til brug. Dette er vigtigt for græsset, da det går i dvale til vinteren, hvorfor det skal have de bedst mulige dvalebetingelser.

Læs også: Vores artikel om ukrudt i græsplænen.

Hvor tit skal man slå græsset?

Under græssets vækstsæson bør du klippe græsplænen mindst 2-3 gange om ugen. Hvis du synes at det er en tand for meget, så vil vi anbefale dig, at købe en god robotplæneklipper.

Slå græs med robotplæneklipper

Det er vigtigt, at få din robotplæneklipper til at køre så ofte som muligt, når græsset har god vækst. Når der er god vækst i græsset, kan du lade robotplæneklipperen køre dagligt. Græsset kan sagtens tåle det, og det vil give en mere skudtæt græsplæne. I starten af marts og april samt i oktober, kan du med fordel lade den køre 2-3 gange om ugen. Robotplæneklipperen bør ikke installeres til at starte før kl. 9:00. Vent altid med at lade den starte til efter, morgenduggen er væk. Det vil give dig det bedste resultat og forlænge levetiden på knivene i maskinen.

Slå græs med motorklipper

Det anbefales at du begynder at klippe græsset i marts, når væksten begynder, og stopper igen i oktober, når væksten stopper, for at følge græssets vækstkurve og opnå det bedste resultat. Græs bør ikke klippes i frostvejr eller ved rimfrost. Græs skal klippes mindst 2 gange om ugen under en god vækstperiode. I denne periode er det dog bedst at klippe det 3 gange om ugen. Hvis dette ikke er muligt, anbefales det at købe en robotplæneklipper.

Bruger du en motorklipper, er det desuden også vigtigt, at du ikke klipper græsset når det regner. På den måde får du det bedste resultat, og afklippet ligger ikke i klatter, som kan give gule pletter i græsplænen.

Læs også: Vores artikel om mos i græsplænen.

Slip for bøvlet med DM Greenkeeping

At knække koden til en grøn græsplæne kan være svært. Hvis ikke du selv har tiden eller lysten til at gå i gang i haven, kan du heldigvis lade os stå for det. Du skal blot sørge for at klippe græsset efter vores anvisninger. Se vores servicepakker inden for græspleje, og vælg den pakke der passer til dig. Vi kommer mellem 2-3 gange i løbet af sæsonen og du kan få vores service til en pris fra kun 995kr. Du kan også bestille et uforpligtende tilbud ved at benytte kontaktformularen nedenfor.

Bestil et uforpligtende tilbud