Vejledninger

Vanding af græsplæne

Det er vigtigt at vide, hvordan man vander sin plæne korrekt, hvis man gerne vil have en sund græsplæne. Det er vigtigt at vande sin plæne nok, men ikke for ofte.

En tør græsplæne, som vi nemt kan opleve i Danmark, når vi har lange perioder med tørke, kan resultere i en gul græsplæne eller en plæne med brune pletter. Men får græsplænen for meget vand, kan det også gøre, at græsset ikke får nok ilt, hvilket kan få det til at rådne. 

Heldigvis er græs meget hårdfør overfor tørke, og når der igen kommer tilstrækkeligt nedbør, vil græssets saftspænding stige og blive flot og grøn igen.

Vanding af græsplænen ved tørke: Tegn på en for tør græsplæne

Der er faktisk sjældent behov for at vande græsplænen i det danske klima. Så du bør være sikker på, at græsplænen har brug for det, før du giver dig i kast med det. Kan dine fodspor ses i lang tid på græsset, efter du har gået på det eller begynder det at skifte farve, kan det være et tegn på, at din græsplæne er for tør, og at du bør vande den.

Det er dog ikke nødvendigt at vande græsplænen i en tørkeperiode, hvis blot du følger vores gode råd i forhold til klipning. Vi oplever dog kunder, der ønsker at vande græsplænen for at bevare den flotte grønne farve. Her er det vigtigt at vide, at græsplænen skal vandes før den visner.

Det vil sige, at du skal fange tørkeperioden i opløbet, hvilket kan være svært at bedømme. Vander du, når jorden er blevet helt tør og græsplænen gul, kan det være svært for jorden at tage mod vandet, hvilket kan skade meget mere end det gavner.

Nyanlagt rullegræs kræver dog vanding ved tørke, da man ellers kan risikere at ødelægge rullegræsset.

Hvornår skal græsplænen vandes?

Hvis man ønsker at vande sin græsplæne for at holde græsplænen hydreret, er det bedste tidspunkt at vande græsplænen om morgenen eller efter solnedgang. Således sikrer man, at vandet ikke fordamper med det samme i solen. Hvis man ønsker at vande sidst på dagen, er det vigtigt, at det ikke er for sent, hvor bladene ender med at være våde om natten. Det øger nemlig risikoen for svampeinfektioner.

Se vores græsplæne kalender og få et komplet overblik over sæsonen for din græsplæne.

Hvor meget vand skal græsplænen have?

Ønsker man at vande græsplænen, er det bedst at vande sjældent men grundigt, det vil sige cirka 1-2 gange om ugen med mindst 20 millimeter vand ad gangen. Det svarer til 20 liter pr. m2. eller sagt på en anden måde – din havevander skal køre minimum 60 minutter hvert sted, afhængigt af hvilken vippevander du bruger, og hvilket tryk der er på dit vand.

Det hjælper ikke at vande lidt ad gangen, da vandet i så fald ikke vil trænge ned til rødderne. Hvis al vandet sidder på bladene, hvor det faktisk øger risikoen for infektioner, vil det gøre mere skade end gavn – og desuden blot fordampe.

Vanding af nysået græsplænes

Nysåede græsplæner er følsomme, også når det kommer til vanding! Det bør så vidt muligt undgås at vande en nysået græsplæne, da det kan have indflydelse på rodnettet.. Vander man en nysået græsplæne, kan det resultere i, at rodnettet kun udvikler sig i det øverste og vandede jordlag. På sigt kan det føre til en dårligere plæne, da græsset ikke selv vil kunne finde vand i de dybere jordlag.

Er du dog gået i gang med at vande din nysåede plæne, anbefaler vi, at du fortsætter. Et græsfrø kan nemlig kun spire én gang, så har det fået vand nok til, at det begynder at slå rødder, skal det have vand, så det ikke udtørrer. Du bør give din nysåede plæne minimum 25 mm vand pr. gang 2-3 gange om ugen, som svarer til 25 liter pr. m2.

Skal du til at så græs, anbefaler vi derfor, at du lader naturen gå sin gang. På den måde ligger græsfrøene og venter på, at der er kommet vand nok til at spire.

Få gode råd til vanding af græsplæne i videoen nedenfor

Bestil et uforpligtende tilbud