Vejledninger

Topdressing af græsplæne

Topdressing: Et supervåben til din græsplæne

Topdressing er det supervåben, som din græsplæne snart vil elske, at du har lært at kende. Hvis du er en af de mange danske haveejere, der har en græsplæne som du ikke er 100% tilfreds med udseendet af, kan topdressing være din redning.

Ønsker du den perfekte græsplæne, der nærmest ligner den lokale golfbane til forveksling, kan topdressing, der er et udjævningsprodukt, du kan strø udover din græsplæne være løsningen. Det vil være med til at sikre, at plænen fremstår ensartet og jævn. Vi vil i dette indlæg forklare, præcist hvad topdressing er og hvordan du bedst bruger det på din græsplæne. Husk dog også, at en smuk græsplæne som regel godt kan opnås, også uden topdressing. Du har altid muligheden for at kontakte os, hvis du ikke selv gider, eller har tid til, at sørge for en flot, grøn og sund græsplæne. Dog udfører vi ikke topdressing af græsplænen, men vejleder gerne.

Hos DM Greenkeeping har vi mange års erfaring med pleje af græsplæner, og vi hjælper dig hellere end gerne, med at få den græsplæne som du drømmer om. Brug vores kontaktformular herunder og få et uforpligtende tilbud på kompetent græspleje fra fagpersoner med masser af erfaring og knowhow. Topdressing er ikke en del af vores service, men heldigvis er det ganske let at lægge topdressing på sin græsplæne.

Hvis du vil blive klogere på, hvordan vi anbefaler, at du kommer af med mos eller anden ukrudt i din græsplæne, har vi også skrevet længere blogindlæg om disse problemstillinger.

Se i videoen, hvordan du giver græsplænen topdressing


Hvad er topdressing?

Topdressing er et udjævningsprodukt, der kan bruges til flere formål omkring vedligeholdelse af din græsplæne. Konkret er topdressing bakkesand, eller vasket strandsand, som ud over at udjævne, også forbedre jordkvaliteten hvis du har meget leret jord. 

Topdressing er som nævnt fint sand, og har derfor ganske nemt ved at falde ned imellem græsstråene. Det fordeler sig i lavningen og jævner på den måde plænen ud. 

Hvis du tilmed har en græsplæne som har et højt indhold af ler, er sandet fra topdressing, med til at forbedre jordforholdene, så plænen dræner bedre. 

 

Sådan lægger man topdressing

Heldigvis er det ganske let at lægge topdressing på sin græsplæne. Derfor er der næsten ingen undskyldninger for ikke at give sin græsplæne lidt ekstra kærlighed. Man behøver ikke at bekymre sig om at gøre noget forkert, hvis blot man følger vores få enkle trin. Afhængigt af hvor stor din græsplæne er, kan arbejdet klares på et par timer.

 

Slå græsset

Første trin i processen er at slå din græsplæne. Sæt højden til omkring 5 cm. Hvis maskinen har en opsamler, så brug gerne den. Har du ikke en plæneklipper, eller skal du have opgraderet den gamle, så tag et kig på den nye robotplæneklipper uden kanttråd, Segway Navimow. En intelligent maskine, der sparer dig for bøvlet og sikrer at plænen bliver slået korrekt hver gang.

Riv græsset igennem

Uanset om du har opsamler eller ej, bør græsset rives igennem efterfølgende. Både for at fjerne eventuelle rester af afklippet græs, men også for at fjerne blade eller grene, så topdressing nemmest muligt kan komme ned til græssets øverste vækstlag.

Eftersåning af græs

Før du spreder topdressing, er det en god idé at efterså med nye græsfrø. Det vil nemlig hjælpe græsplænen til at blive ekstra tæt og grøn. Som minimum bør du så græsfrø de steder, hvor der er et meget tyndt lag græs eller måske intet græs overhovedet.

Spred topdressing

Når græsplænen er slået og efterfølgende revet og eftersået, er det blevet tid til at sprede topdressingen. Brug en skovl til at sprede det over plænen i et lag på cirka 1-3 cm. Hvis du har huller i græsplænen, kan du godt putte ekstra topdressing heri for at jævne græsplænen, men generelt set, bør du ikke overstige den anbefalede mængde på maksimalt 1 ton sand pr. 100 m2. I så fald risikerer man nemlig, at græsplænen ‘kvæles’. Når du har spredt sandet med skovlen, skal du efterfølgende jævne det hele ud, f.eks. med bagsiden af en rive eller en asfalt rager. 

 

Hvornår er det bedst at bruge topdressing?

Der er mange gode tidspunkter at bruge topdressing på, men hvis man gerne vil gå efter det mest optimale tidspunkt, bør man sprede topdressing i det tidlige sommer, gerne omkring maj. Det er nemlig mest optimalt, hvis man får givet topdressing, når græsset er i god vækst

Men hvis du ikke får gjort det i maj, kan du sagtens gøre det senere på sommeren eller helt frem til det tidlige efterår. De eneste tidspunkter, hvor det ikke rigtig giver mening at bruge topdressing, er de perioder af året, hvor græsset alligevel ikke vokser. Det vil altså sige cirka fra midten af efteråret og frem til omkring marts.

 

Hvor ofte skal min græsplæne have topdressing?

Bare én årlig omgang topdressing vil gøre underværker for din græsplæne. Hvis din græsplæne i forvejen er i rigtig fornuftig stand, er det heller ikke sikkert, at den har behov for mere.

Men hvis din græsplæne er meget ujævn, inden du spreder topdressing første gang, kan du med fordel overveje, om græsplænen skal have flere behandlinger i løbet af sommerhalvåret. 

Du kan bruge topdressing 3-5 gange i løbet af sæsonen, men lad der gerne gå minimum én måned mellem hver behandling.

 

Skal vi stå for plejen af din græsplæne?

Topdressing er ikke en del af vores service, men heldigvis er det ganske let at lægge topdressing på sin græsplæne.

Hvis du gerne vil have professionel hjælp til at sikre en tæt, flot og sund græsplæne, står vi klar til at hjælpe hos DM Greenkeeping. Vi har flere årtiers erfaring med græspleje, og al den viden og erfaring kommer dig og din græsplæne til gode, når du får en servicepakken gennem os.

Når vi servicerer din græsplæne, sikrer vi at du får den flotteste, grønne græsplæne, som er fri for mos og ukrudt. På den måde slipper du for at bruge energi og kræfter på at kæmpe med græsplænen, uden at være sikret et ordentligt resultat. Det kan vi derimod sikre, uden at du skal lave alverden.

Det eneste du sådan set skal sørge for, er at klippe græsplænen.

Tjek vores store galleri, hvis du vil se før- og efterbilleder på nogle af de græsplæner, som vi har serviceret i tidens løb.

Brug kontaktformularen nedenfor, hvis du vil have et uforpligtende tilbud på græspleje fra DM Greenkeeping.

Bestil et uforpligtende tilbud