Hvordan sår man græs?

De fleste haveejere ønsker, at kigge ud på en flot grøn græsplæne. Det er vigtigt med et godt fundament, så din græsplæne får de bedste forudsætninger for at blive grøn og smuk. Derfor har vi samlet vores bedste tips, så du får det bedste ud af din græsplæne. Skal du have anlagt en ny græsplæne, har du to muligheder. Du kan enten vælge, at så nyt græs på din nuværende græsplæne eller anlægge din have med det bedste rullegræs på markedet. Vi giver dig råd til begge løsninger.

Hvornår kan man så græs?

For at opnå en smuk græsplæne og dermed det bedste resultat, anbefaler vi at så nyt græs i august eller september, når jorden er varm og der er tilstrækkelig nedbør til at fodre græsset. På denne måde kan du drage fordel af regnen, ved at lade den vande din plæne. Alternativet ville være at betale for kunstvanding, som hurtigt bliver et ret dyrt projekt. Såning udenfor denne periode kan resultere i dårligere spiring af græsfrøene og øge væksten af ukrudt. Det er vigtigt at huske på, at jordtemperaturen skal være på mindst 7 grader for at give græsfrøene optimale vækstbetingelser.

Kom i gang med at så din græsplæne

Du må endelig ikke glemme at forberede jorden inden du skal så din nye græsplæne.

Inden du sår græsset til din nye græsplæne, er det vigtigt at forberede jorden ordentligt. Det gør du bedst ved at gøre jorden klar til græsfrøene, som blandt andet gøres ved at rette huller eller skæve passager ud. Du vil elske resultatet!

Du bør også fjerne alle sten og rødder, og vær særlig opmærksom på at fjerne alle former for flerårigt rodukrudt, da det kan være svært at fjerne, når græsset først er begyndt at vokse. Husk at få hele roden ud samt eventuelle rodstumper.

Når tiden er kommet til at så græsfrøene, er det bedst at gøre dette på en dag med minimal vind. Således undgår du at frøene blæses væk. Dem ville du gerne beholde på din plæne. Sørg så vidt muligt også for at ramme en dag, hvor vejret er dejlig lunt med forudsætninger for regn de kommende dagene. Hold også gerne øje med om jorden bliver tør. Skulle jorden blive tør, bør du overveje om det er nødvendigt selv at vande græsset en smule. Således opnår du de bedste resultater med minimal indsats.

ødelagt græsplæne med terrasse før pleje af græsplænesmuk græsplæne i haven med terrasse efter anden græspleje

Spar 16% på din regning

Du kan få servicefradrag, ved Skat, for vores service på din græsplæne. Se værdien af dit servicefradrag i bunden af dit tilbud.
Indhent tilbud på din græsplæne

Trin for trin: Sådan anlægger du en ny græsplæne

Sådan gør du:

  1. Skab en løs og luftig jordbund: Find havefræseren frem, og fræs havejorden igennem til den bliver løs og luftig.
  2. Pålæg muld eller topdressing: Giv græsset de bedste betingelser for en succesfuld vækst. Drys et nyt lag muld eller topdressing ud over jorden. Bland det godt sammen med det øverste jordlag.
  3. Ret jorden til: Giv dig selv tid til at rive jorden, så den bliver helt jævn og plan.
  4. Spred græsfrøene: Så græsset. Giv jorden en jævn fordeling af græsfrø på hele arealet. Få et ensartet resultat ved at så på langs og på tværs af jorden. Er du i tvivl om hvor meget du skal bruge, fremgår alle relevante oplysninger på emballagen af græsfrøpakken.
  5. Bland græsfrøene let ned i jorden: Riv jorden let igennem, så græsfrøene bliver blandet i det øverste jordlag. Undgå at rive græsfrøene for langt ned.
  6. Trommel plænen: Skab en god jordkant og et fast underlag ved at tromle jorden. Du kan med fordel benytte en pigtromle til dette.
  7. Vand græsplænen: Det er vigtigt, at jorden får tilført vand efter såning. Dette skal ikke ske med det samme, men gerne få dage efter. Hold øje med fugtigheden i jorden. Hvis vejret ikke tyder på regn de kommende dage, må plænen vandes med en havevander.

Et godt tip: Hvis jorden er tør, er det en god idé, at vande jorden et par dage før såning. Således tilfører du fugt til jorden, som din nye plæne skal bruge.

Se også vores græsplæne kalender, hvor vi giver dig et komplet overblik hvad og hvornår du blandt andet bør så, slå og vande græsset.

Anlægning af rullegræs

Er du på udkig efter en nem og hurtig måde at anlægge en græsplæne på, så er rullegræs den rette løsning for dig. Du skal blot følge de første tre trin i den ovenstående guide, og derefter lægge rullegræsset i din have. Rullegræs giver dig mulighed for at opnå et ensartet udtryk, samtidig med at græsset er mere modstandsdygtigt overfor regnskyl, der ellers kan ødelægge jævnheden. Rullegræs er den perfekte løsning for dig, der ønsker en grøn og velplejet græsplæne, og som ej heller ønsker at skulle bekymre sig om ukrudt eller kæmpe med at opretholde en jævn overflade.

ukrudt i græsplænen der har brug for græspleje

Her er et eksempel på en have før vores servicepakker blev taget i brug

grøn græsplæne i en have med træ i baggrunden

Sådan ser resultatet ud efter 3 besøg af vores kompetente græsspecialister

Hvilke græsfrø skal jeg bruge?

Er du på udkig efter nyt græs og overvejer du at anlægge en græsplæne, så er græsfrø den billigste og bedste mulighed. Der er mange forskellige typer græsfrø på markedet, og det kan derfor være svært at vælge det rigtige til din have. Det anbefales naturligvis, at du vælger den type græsfrø, der passer til dine behov. Du bør overveje om din græsplæne ligger ud til direkte sol, eller om den dagligt primært dækkes af skygge, og om du har behov for en slidstærk græsplæne, der kan tåle boldspil og leg. Ved at gøre sig disse tanker, får du mulighed for at vælge de rigtige græsfrø for dig.

Langsomt voksende græsfrø

Markedet har efterhånden et stort udvalg af græsfrø, og du kan få forskellige blandinger af langsomt voksende græsfrø. De er gode til dig, som ønsker at slå din græsplæne færre gange pr. sæson. Du vil måske opdage, at de koster lidt mere end hurtigere voksende græsfrø, men de penge er hurtigt tjent ind via besparelserne af brændstof til plæneklipperen samt den tid du bruger på dette.

Hurtigt voksende græsfrø

Der findes også græsfrø, der vokser hurtigt. De er typisk kendt som hurtigspirende græsfrø. Disse frøblandinger er lavet til efterårssåning og vil spire hurtigere end almindelige græsfrøblandinger. Et godt tip er at blande store og små frø inden du sår græsplænen.

Græsplæne, der har modtaget græsservice

Vedligeholdelse efter såning af græs

Hvor meget skal jeg vande min nysåede græsplæne?

Græs kræver vand ved tørke, da tørken kan risikere at ødelægge græsset. Vi anbefaler, at du hellere vander sjældent og grundigt end hyppigt og meget. Brug gerne 10 mm vand pr. m2. 

Læs også: Vores anbefalinger til hvad du skal gøre ved en gul græsplæne.

Vi anbefaler, at man venter med at vande sin nysåede græsplæne, til at den er begyndt at spire. Det er dog stadig vigtigt, at vande græsplænen i starten, så græsfrøene er fugtige og dermed har optimale forhold til vækst. Kommer der ingen regn de første 7 dage efter græssåning, bør man selv vande plænen grundigt. Gentag gerne dette 2-3 gange ugentligt for at opnå det bedste resultat. Grunden til at man skal vande plænen med 2-3 dages mellemrum er, at det tvinger græsset til at sætte dybere rødder og hente vandet. Det resulterer i et stærkt rodnet.

Hvornår vil min nye græsplæne spire?

Det er vigtigt, at du vander din græsplæne lige efter såning, men vær opmærksom på ikke at overvande, da det kan få frøene til at flyde væk. Samtidig med såningen bør du også gøde din plæne, så jorden er fyldt med de rigtige næringsstoffer, som græsset skal bruge inden det begynder at spire. Vi siger, at det gennemsnitligt tager 1-4 uger, før du kan se de første grønne spirer. Dette afhænger dog af at temperaturen passer til din plæne, samt at den får den optimale mængde vand. Det kan tage længere tid før du ser spirerne, hvis vand og vejr ikke er med dig.

Læs også: Vores artikel om svampe i græsplænen.

Hvornår må en ny græsplæne slås for første gang?

Inden du tænker på at finde din græsslåmaskine frem, bør du overveje om din græsplæne har haft tid og ro til at skabe et stærkt rodnet. Du bør som minimum vente til at græsset har en længde på 6-7 cm, før du finder maskinen frem for at slå græsset.

Første gang du skal slå græsplænen, bør græsset kun klippes til minimum 6 cm i højden. Du kan med fordel klippe græsplænen i denne højde indtil den er helt tæt og stærk. Derefter kan du gradvis sænke højden.

fugleperspektiv af et parcelhus med en have og grasplæne som har brug for plænepleje

Ovenfor ser du et eksempel på en have før vores servicepakker blev taget i brug

fugleperspektiv af et parcelhus med en have og en grøn græsplæne

Her er resultatet efter det 3 besøg af vores kompetente græsspecialister

Pleje og klipning af græsplæne

Når du bestiller en græspleje service hos DM Greenkeeping, lægger vi en individuel klippevejledning, så du kan bevare det flotte udseende af din nye græsplæne.

Din nye græsplæne skal selvfølgelig plejes som hvis den var ældre. For at bevare et flot udseende, kræver en plæne både klipning og nærende pleje nogle gange om året. Korrekt plænepleje holder ukrudt og mos ude, og giver græsset plads til at vokse sig flot og tæt. Vores servicepakker inkluderer pleje, og vi hjælper med eftersåning, hvis der er bare pletter på græsplænen.

Læs også: Bekæmpelse af mos.

Opnå et ensartet og flot græsplæne resultat

Det er vigtigt at plænen klippes korrekt, og klipningen er tilpasset både årstidens og plænens behov. En tommelfingerregel er aldrig at klippe græsset under ca. 3 cm. Det vil belaste græssets rodnet, og græsset vil bruge meget energi på nye bladskud. På længere sigt vil det også resultere i bare pletter i plænen, hvor ukrudt vil slå sig ned.

Hvornår må man gå på nysået græs?

Det varierer meget, hvornår en nysået græsplæne er klar til at man kan færdes på den. Du kan så småt tage plænen i brug efter første græsslåning. Vi anbefaler dog at du venter et par måneder yderligere med boldspil og leg, da græsset endnu ikke er fast og robust nok til at klare disse belastninger.

Du kan selvfølgelig ikke undgå at gå på det nye græs når det skal klippes første gang, men inden da så undgå det så vidt muligt.

fugleperspektiv af et parcelhus med en have og grasplæne som har brug for plænepleje

Se vores ovenstående eksempel på en have før vores servicepakker blev taget i brug

fugleperspektiv af et parcelhus med en have som fik græspleje

Resultatet efter 3 besøg af vores kompetente græsspecialister ses her

Servicepakker

Basis
kr. 1.995,-*
*Gennemsnitspris for hele pakken Min. pris kr. 995,-
Se mere
Alle priser er inkl. gebyrer og afgifter Prisen for vores populære servicepakke afhænger af flere faktorer dels græsplænens udformning samt størrelse.

Ta’ et kig på….

Vi samler på tilfredse kunder og brænder for at skabe flotte misundelsesværdige græslæner ude ved vores kunder. Vi anvender de absolut bedste produkter på markedet, og vi har udført over 40.000 servicebesøg. Med en gentegnelsesprocent på over 80 og en høj score på Trust Pilot ved vi, at vores kunder er tilfredse – simpelthen fordi, at det er et kvalitetsprodukt, der virker!

Ta’ evt. et kig på vores galleri, og se hvad du kan forvente.

Se galleri

Ofte stillede spørgsmål

Min Navimow blinker gult?

Hvis din Navimow blinker gult en gang i mellem, og den nemt kan finde hjem til ladestationen, så behøver du ikke bekymre dig. Det er et lejlighedsvist problem, der kan opstå under daglig brug.

Hvis din Navimow blinker gult under klipning, hjemtagning eller opsætning indikerer det, at satellitsignalet er svagt. I Navimow-appen kan du se et såkaldt satellitsignaltermogram. Termogrammet viser, hvor satellitsignalet er godt og dermed, hvor app’en vil anbefale, at du placerer antennen.

Hvis din Navimow derimod konstant har problemer med satellitsignalmodtagelse, kan der være flere årsager.

  • Satellitsignalet bliver blokeret i haven
    • Kontroller at antennen er installeret i et åbent område
    • Opret en afgrænset ø, hvor satellitsignalet er blokeret
  • Firmwareversionen af ​​din plæneklipper er for gammel
    • Tjek om der er en opdatering af firmware i din Navimow-app
      • Hvis ja, opgrader din Navimow’s firmware til den nyeste version
  • Hardwaren på GNSS-antennen er defekt
    • Tjek lyseffekten af ​​GNSS-antennen. Hvis antennens lyseffekt ikke vises, er der et problem med GNSS-antennen.

Hvis GNSS-antennen er defekt eller din robotplæneklipper bliver ved med at blinke gult og have sporadiske udfald så kontakt os på 7044 4455.

Min Navimow vender ikke automatisk tilbage til ladestationen?

Under daglig brug kan returneringsfejl lejlighedsvis ske. Det sker typisk fordi satellitsignalet bliver forstyrret. Sker det ofte så kan det skyldes følgende:

  • Svag modtagelse af satellitsignal
    • Sørg for, at antennen er installeret på et åbent sted for at få god modtagelse af satellitsignaler.
    • Fjern alt, der blokerer din Navimow’s overside, så den kan modtage signal.
  • Udfordring med signalkommunikationen mellem din Navimow og ladestationen.
    • Fjern de forhindringer i nærheden af ​​ladestationen, der forstyrrer signalkommunikationen.
  • Ladestationen og antennen er blevet flyttet siden kortlægningen
    • Fastgør ladestationen og antennen og opbyg et nyt kort.

Hvis udfordringen fortsætter beder vi dig kontakt os på 7044 4455.

Hvorfor skal jeg opdatere firmwaren?

Navimow-ingeniørerne opdaterer løbende funktionerne og firmwaren. For at få glæde af deres opdateringer og dermed en bedre brugeroplevelse anbefales det jævnligt at tjekke og opdatere din firmware.

Græsafklip sætter sig fast på klingen?

Det er helt normalt, at græsafklip samler sig i knivene og klippefunktionen påvirkes ikke. Bladene kan stadig dreje rundt om skruerne, når de rammer et fremmedlegeme.

Vi anbefaler at du fjerner græsafklippet løbende, da syren fra græsset kan sløve knivene, og du skal derfor skifte knivene oftere.

Du kan også fjerne det ophobede græsafklip, når du alligevel skal udskifte knivene.

Uanset hvornår du gør det, så vær opmærksom på, at knivene er meget skarpe, så brug evt. nogle kraftige handsker, når du vil fjerne græsafklip.

Hvad er Bladehalt-sensoren?

Bladehalt sensoren er en sensor, som sidder på siden af maskinen, der hvor klippehovedet buler lidt ud. Hvis den er slået til og er blevet aktiveret, stopper klippemotoren.

lysegrøn græsplæne med træer og villa i baggrunden

 

Indhent tilbud på din græsplæne