Vejledninger

Svampe i græsplænen

Svampehatte

Det er særligt i efterårsmånederne, at de brune og hvide svampe med de genkendelige hatte kommer til syne på græsplænen. Svampehatte dækker over en masse forskellige arter, hvor nogle af de mest almindelige er Elledans-bruskhat, Høslætsvamp og Stor parykhat. Selvom de kan irritere øjet, er svampehattene kun et godt tegn. Svampe i græsplænen er nemlig et tegn på, at der er tilstrækkelig kvælstof i din græsplæne. Svampene er hverken skadelige for græsset eller mennesker. Hvis du ønsker at svampene skal forsvinde, kan du vælge at klippe græsset lidt oftere.

Se i videoen, hvor Michael fortæller om svampe og svampesygedomme i græsplænen

 

Rød tråd

Rød Tråd er navnet på en svampesygdom. Sygdommen opstår, hvis lufttemperaturen, fugtigheden og jordforholdene kombineres på en bestemt måde. Symptomerne viser sig ved, at der kommer pletter i græsplænen med svækket græs.

Rødtråd i græsplænen

Tager man et nærmere kig på græsset, vil der kunne observeres et rødligt skær i spidserne af græsset. Ofte går sygdommen i sig selv igen, når der kommer sol og varme. Vær dog opmærksom på, at sygdommen kan “smitte”, således at sygdommen overføres fra de angrebne områder til de raske områder i græsplænen. Vi anbefaler dig derfor at holde pause med græsklipningen, i en kort periode, for ikke at sprede sygdommen over hele græsplænen. Når du starter klipning igen, anbefaler vi dig at sætte klippehøjden 1 til 2 trin op samt at du sikrer dig, at der er skarpe knive på din plæneklipper. Vores gødning vil have en positiv effekt i bekæmpelsen og vil være med til at forebygge svampesygdommen fremadrettet.

Vil du sikre dig en korrekt klippehøjde hver gang og samtidig spare besværet ved selv at slå græsset, kan vi anbefale den smarte robotplæneklipper uden kanttråd, Segway Navimow. Den bruger GPS så du slipper for kabler og kan tilmed styre maskinen direkte fra den dertilhørende app.

 

Meldug

Meldug i græsplænen

Meldug opstår ofte ved dårlige jordforhold, samt hvis græsplænen ikke får lov til at tørre ud i en længere periode. De første symptomer på meldug er lyse pletter på græsbladende. Med tiden vil du se hvide pulveragtige pletter. Hvis meldug får lov til at lægge ubekæmpet for længe, kan den sprede sig og resultere i store pletter af dødt græs i din græsplæne. Observerer du meldug i din græsplæne, anbefaler vi dig at stoppe græsklipningen i 10-14 dage. Når du genoptager klipningen, så hæv da klippehøjden minimum 2 trin og arbejd dig derefter langsomt ned til den ønskede klippehøjde over de efterfølgende par uger.

 

Heksering

Heksering er en svampesygdom, som laver en kraftigt mørkegrøn græsring, der kan variere i størrelse. Ringen kommer igen år efter år, hvis ikke du bekæmper den. I værste tilfælde kan den vokse så kraftigt, at græsset i ringen ender med at dø, hvilket giver bare pletter. Hekseringe bekæmpes ved, at du tager en spade og graver en tørv op på ca 20×20 cm i selve ringcirklen. Tørven løftes op og drejes 180 grader. Denne fremgangsmåde udføres 2 steder i cirklen. Hekseringen vil således vokse mod sig selv og, med tiden, blive nedbrudt.

 

Heksering i græsplænen
Hekseringe i græsplænen

 

 

 

 

 

 

Hvad end du døjer med svampe i græsplænen eller med en svampesygdom, er det vigtigt, at du får identificeret, hvad problemet er. Du kan således være på forkant og dermed undgå, at græsset tager unødvendig skade.

 

Vi bekæmper ikke svampe og svampesygedomme i græsplænen, men vejleder haveejere i hele landet.

Skal vi pleje din græsplæne, så den fremstår sund, grøn og tæt – bestil et tilbud her.

Bestil et uforpligtende tilbud