Pletter i græsplænen

Pletter i græsplænen

 

Der er desværre meget, der kan true drømmen om en helt ensartet græsplæne. Her på siden har vi samlet en række af de mest udbredte udfordringer, der kan give pletter i græsplænen sammen med de bedste råd til at behandle dem.

Klik på den udfordring, du døjer med i din græsplæne for at læse mere, eller udforsk hele vores lille leksikon her: 

 

Bare pletter

Der er mange måder, du kan komme til at klippe hul og lave bare pletter i græsset, når du slår det. Kører du med for lav klippehøjde, risikerer du at klippe græsset helt i bund, hvis du kører over en ujævnhed, og har du en robotplæneklipper kan den køre fast og komme til at slide hul på stedet. Derfor skal du altid sørge for at vaske hjulene på din robot jævnligt, så de kan køre frit, og så skal du udjævne ujævnheder, så maskinen hverken kører fast eller støder på. Husk, at vi generelt anbefaler, at du aldrig klipper din plæne lavere end 4 cm.

Benzinpletter

Fylder du benzin på din motorklipper eller andre maskiner ude på græsplænen, vil græsset uden tvivl dø, hvis du kommer til at spilde benzinen. Sørg derfor altid for at være forsigtig, og overvej at rykke arbejdet ind på fliserne eller et andet fast underlag, hvor det er nemmere at få benzinen suget op, hvis du skulle spilde, så det ikke løber ned i jorden.

Blade

Løse blade på græsplænen kvæler græsset og skaber bare pletter, hvis de får lov at blive liggende. Oven i dét vil luftfugtigheden under de mange blade være enorm, hvilket øger risikoen for svampesygdomme, så det er altså en træls situation.

Ligger der bare et par stykker hist og her, gør det selvfølgelig ingenting, men ligger der store lag, skal de samles og fjernes fra plænen. Overvej eventuelt at bruge dem som vinterdække i dine bede vinteren over – det, der når at formulde, giver frisk næring til jorden, og resten kan ryge på komposten, når det begynder at spire i bedene igen.

Frost og rimfrost

Din græsplæne kan ikke ret godt lide al for meget aktivitet, når der er frost eller rimfrost i græsset. Det dør ikke nødvendigvis, men det kan få nogle grimme, gule og sorte pletter, som det tager lang tid at få flotte igen. Så husk altid at slukke for din robotplæneklipper, mens der er risiko for (rim-)frost, og lad gerne være med at gå rundt på det, hvis din plæne skal være flot igen allerede i foråret.

Og bare rolig: Har ungerne leget på græsset i frostvejr, er vores servicepakker perfekte til at hjælpe græsset godt på vej, når græssæsonen begynder igen.

To fodaftryk i græsset: Det venstre i frossent græs, det højde den gule aftegning det efterlod uger senere.

Græsafklip

Hvis der ligger tydeligt græsafklip på din græsplæne, vil det blokere for lys og ilt til græsset, som med tiden vil blive kvalt og gå ud, hvis du ikke får fjernet afklippet.

Tommelfingerreglen hedder, at hvis græsset er tørt, kan du sagtens køre uden opsamler, for så skal maskinen nok omdanne afklippet til bioklip til stor glæde for jordens mikroorganismer. Men er græsset fugtigt eller decideret vådt, skal du køre med opsamler, for så samler afklippet sig bare og lægger sig som klumper på græsset.

Er du i tvivl, kan du bare huske på, at du aldrig skal kunne se det græs på plænen, som du lige har klippet af. Så hvis du kan se resterne, skal du altså ud med riven og have revet dem sammen. 

Hundepletter

Hunden er nok menneskets bedste ven, men den er altså en af græssets største fjender. I hvert fald, når den tisser på din græsplæne. Hundens tis har nemlig et højt saltindhold, som græsset ikke kan tåle fordi det trækker saftspændingen ud af græsstråene, så området med tiden går ud og skaber en brun, bar plet.

Vi eftersår selvfølgelig hundepletter på vores servicebesøg, og vores helt egen græsfrøblanding er endda sammensat af sorter, som er meget tolerante overfor hundetis, men hundepletten er altså svær helt at undgå i længden.

Nedfaldsfrugter, grene og andre småting

Små, løse genstande, der ligger på græsplænen ser måske nok harmløse ud, men legetøj, bolde og nedfaldsfrugter kan altså også kvæle græsset og lave små, grimme pletter. Husk derfor altid at fjerne æbler og andre frugter løbende, og sørg for at legetøjet ikke ligger det samme sted for længe ad gangen – hvis det gør dét, er det måske alligevel bare et tegn på, at ungerne slet ikke leger med det længere…

Skulle du alligevel ende op med små pletter i plænen, skal græsset nok gro sammen om det igen, mens større pletter på mere end en håndflade nok vil kræve lidt eftersåning.

Æbler og blade der ligger i græsplænen

Pools og badebassiner

Har du en pool eller et badebassin stående på din græsplæne, bør du lade det stå det samme sted hele sommeren. Jorden nedenunder vil nemlig blive voldsomt komprimeret af vægten, og græsset vil hurtigt dø af iltmangel. Når bassinet så skal pakkes væk, skal jorden løsnes igen, inden du sår nyt græs. Brug en greb til at stikke huller og vride frem og tilbage i jorden. Så er det også nemmere at fjerne det døde græs bagefter, inden du kaster harpet muld på og eftersår hele området – sørg for, at det nye græs ikke bliver klippet, før det er omkring 6 cm højt.

Du skal være opmærksom på, at tomme badebassiner, glidebaner og den slags også kan give udfordringer, da der hurtigt bliver enormt varmt under dem på en solrig sommerdag, som kan svide græsset af. Sørg for, at der kommer vand på det skadede område, så skal græsset som regel nok komme sig igen hurtigt.


Skygge

Græs skal have lys for at gro, så det giver jo god mening, at du risikerer store, bare pletter på din græsplæne, hvis der er områder, der ligger hen i skygge fra eksempelvis træer og høje buske, som endda laver drypzoner, hvor græsset aldrig får lov at tørre. Du skal altså sørge for at få beskåret og opstammet dine træer, og så kan det være en god idé at overveje plænens design omkring skyggeområdet, så du kan få en flot kant i stedet for en død plet.

Telt

Hvis du slår et telt op på din græsplæne, vil græsset nedenunder ret hurtigt miste farven og blive gult, men bare rolig. Så længe teltet ikke står der meget længere end en uges tid, skal græsset nok komme sig hurtigt, uanset om det er et campingtelt eller et festtelt, du har haft stående. Og skulle du være uheldig at noget at græsset dør helt, kan du let lappe hullet igen med en eftersåning.

Trampolin

Det kan ikke lade sig gøre at holde plænen flot indenunder en trampolin. Ikke nok med at dugen skygger for græsset, så afgiver den mørke farve også så meget varme, at græsset bliver helt svitset. Og oven i det skaber dugen også en drypzone af vand, som ødelægger græsset.

Det bedste, du kan gøre, er altså at lade trampolinen stå på det samme sted, så det i det mindste er et begrænset område, det går ud over. Alternativt kan du vælge at grave den ned, så du ikke skal kigge på den store, døde plet. Uanset hvad du vælger, skal vi nok hjælpe dig med at få området pænt igen med vores servicepakke, den dag der ikke længere er brug for trampolinen. Så skal du bare kontakte vores kundeservice på telefon 7044 4455 eller mail kontakt@dmgreenkeeping.dk inden dit servicebesøg, så vi kan guide dig til, hvordan du bedst forbereder området, inden vi kommer.

Ukrudtsmiddel

Bruger du færdigblandede ukrudtsmidler fra byggemarkederne eller måske endda et hjemmelavet ukrudtsmiddel, risikerer du at slå dit græs ihjel. Den type produkter, som i daglig tale bliver kaldt Roundup af mange, dræber alt, det rammer, også selvom produkterne i dag er glyfosatfri. Bruger du selv ukrudtsmidler i din have, skal du altså være ekstremt opmærksom på at læse grundigt på emballagen, hvordan du skal bruge produktet og være forsigtig med ikke at overdosere. Selv en lille støvsky af midlerne kan slå dit græs ihjel, der hvor det rammer.

Har du brugt ukrudtsmidler på dine fliser, skal du ikke gå ud på græsset bagefter – du risikerer bare at slå græsset ihjel med de rester, der sætter sig under dine sko.

Når vi bekæmper ukrudt i din have, gør vi det med et godkendt middel, som kun angriber de 2-kimede planter, så det ikke skader dit græs. Vi er certificerede til at bruge midlerne korrekt og anvender dem kun lige dér, hvor der er brug for dem. Vil du have fjernet ukrudt skånsomt men effektivt, er vores servicepakker altså ideelle, og du kan trygt stole på, at du ikke får bare pletter i græsset på grund af vores ukrudtsmidler.

Husk, at det er ulovligt at bruge midler i haven, som ikke er godkendt til det, så du skal ikke begynde at eksperimentere med hjemmelavet ukrudtsmiddel.

Vejsalt

Græs, der ligger ud til en vej eller sti, hvor der bliver saltet om vinteren, risikerer at blive ramt af vejsalt fra saltsprederen, hvilket svitser græsset af. Du kan desværre ikke gøre så meget for at forhindre det, men med vores servicepakker kan vi give græsset en kærlig omgang, når foråret vender tilbage, så græsset nok skal komme igen.

 

Hvad skal jeg gøre ved de bare pletter?

Har du fået bare pletter på din græsplæne, skal du løsne jorden let med en rive og efterså pletterne med græsfrø af høj kvalitet. Du kan købe vores helt egen, slidstærke blanding af græsfrø lige her. Du kan også læse mere om eftersåning af bare pletter på græsplænen.