I takt med at vores vintre bliver mildere, får vi flere og flere udfordringer med stankelbenslarver, som raserer græsplænerne. Udfordringen er, at de elsker en sund og flot græsplæne, lige så højt som du gør, så de kan være svære at få styr på.
Stankelbenslarver lever af græsrødder, så de stortrives af gode grunde i de danske haver, hvor de mæsker sig i forårsmånederne med dét resultat, at din græsplæne begynder at gå ud i store, døde plamager.
Der findes desværre ikke nogen let og effektiv måde at bekæmpe larverne på, men du kan sætte stærekasser op for naturligt at begrænse mængden af insekter. Bortset fra det, er det bedste, du kan gøre at bruge en klippehøjde på 5-6 centimeter eller mere og holde græsset tæt og sundt over sensommeren og efteråret, hvis du oplever mange stankelben i luften. Det gør det nemlig besværligt for stankelbenene at nå ned til jorden og lægge deres æg.
Du må ikke forvente en fuld bekæmpelse – men det er heller ikke målet. Det handler faktisk bare om at sikre, at der ikke er så mange stankelben, at deres larver kan gøre skade på din plæne.
Har du en af vores servicepakker, skal vi nok sørge for at give din græsplæne en god opstartsgødning i foråret og efterså eventuelle bare pletter i plænen, så den hurtigst muligt bliver tæt igen.
Hvornår lægger stankelben æg?
Stankelben lægger deres æg omkring sensommeren i sunde og velplejede græsplæner, hvor der er rigeligt med føde til larverne. Fra september begynder de nye æg at klækkes, hvor du også kan se mindre skader, men det store problem opstår i foråret omkring april, hvor stankelbenslarverne har vokset sig større og begynder at spise græsrødderne med stor appetit.