Jordskud i græsplænen
Hvis du drømmer om en jævn og ensartet græsplæne, er det irriterende, når der dukker små og store jordskud op i græsset. Her kan du læse om, hvor de kommer fra, og hvordan du bedst slipper af med dem igen.
Læs de bedste tips og tricks til at holde din græsplæne sund og grøn.
Hvis du drømmer om en jævn og ensartet græsplæne, er det irriterende, når der dukker små og store jordskud op i græsset. Her kan du læse om, hvor de kommer fra, og hvordan du bedst slipper af med dem igen.
Bliver din græsplæne invaderet af gåsebillelarver, vil de gøre stor skade på plænen. Desværre er det et stigende problem i takt med, at vi oftere oplever tørke om sommeren.
I takt med at vores vintre bliver mildere, får vi flere og flere udfordringer med stankelbenslarver, som raserer græsplænerne. Udfordringen er, at de elsker en sund og flot græsplæne, lige så højt som du gør, så de kan være svære at få styr på.
Myrer i græsplænen er en stor udfordring for mange danskere, fordi de kan føre til grimme, gule pletter, som er krævende at få flotte igen.
Din græsplæne kan blive ramt af en række forskellige former for svampe. Nogle er harmløse, mens andre kan gøre stor skade på din plæne. Vi har samlet de svampeudfordringer, vi møder oftest lige her, sammen med tips til hvordan du tager dig af dem.
Overordnet set er der to måder, du kan anlægge en ny græsplæne på: Nysåning og rullegræs. Hvilken type, du skal vælge, afhænger af dit behov, tiden på året og din økonomi. Læs med her, så skal vi nok guide dig i mål.
Står der ofte vandpytter i din græsplæne, eller bliver den hurtigt våd og sjappet at gå rundt på, kan det tænkes, at den behøver dræn.
Når vi taler om hjulspor, mener vi ikke de fordybninger, du måske kender fra bilen på et blødt underlag, men derimod de spor hjulene fra din plæneklipper laver, når du kører hen over din græsplæne. Her guider vi dig til, hvordan du undgår dem til stor glæde for dit græs.
Det er svært at undgå skadedyr helt i din græsplæne, men du kan tage dine forholdsregler for at minimere risikoen. Her har vi samlet dem, vi oftest støder på i de danske haver, og hvad du kan stille op mod dem.
Vi må desværre nok indse, at tørke er et fænomen, vi skal til at vænne os til de kommende år. Vi forventer i hvert fald, at de bliver en udbredt del af vores arbejde, så i stedet for at kæmpe en umulig kamp imod tørre græsplæner, vil vi klæde dig på til at håndtere dem bedst muligt.
Hvis der er én udfordring rigtigt mange haveejere kan nikke genkendende til, så er det mos i græsplænen. Det kan være en sej kamp op ad bakke at komme af med mosset, og hvis du ikke har fuldstændigt styr på, hvad du laver, kan det nemt vise sig at være skønne, spildte kræfter.
Til manges overraskelse anbefaler vi ikke, at du vertikalskærer din græsplæne. En vertikalskærer – eller plænelufter, som den også kaldes – er ellers kendt som en effektiv måde at fjerne mos i græsplænen og give luft til græsrødderne, men i virkeligheden er det en meget voldsom behandling, som for det meste gør mere skade end gavn.
Der findes efterhånden mange former for plæneklippere på markedet, men det kan være svært at navigere i, hvilken du skal vælge til netop din græsplæne. Vi har samlet vores anbefalinger her, så du kan tage et velinformeret valg, når du skal ud at købe ny plæneklipper.
Der er desværre meget, der kan true drømmen om en helt ensartet græsplæne. Her har vi samlet en række af de mest udbredte udfordringer, der kan give pletter i græsplænen sammen med de bedste råd til at behandle dem.