Tørke

Tørke

Vi må desværre nok indse, at tørke er et fænomen, vi skal til at vænne os til de kommende år. Vi forventer i hvert fald, at de bliver en udbredt del af vores arbejde, så i stedet for at kæmpe en umulig kamp imod tørre græsplæner, vil vi klæde dig på til at håndtere dem bedst muligt.

I længere perioder med sparsomt eller intet vand fra oven vil græsset stoppe med at gro og i stedet begynde at gulne og tørre ud i store plamager eller på hele plænen. Her er det bedste, du kan gøre, faktisk ikke at gøre noget! I langt de fleste tilfælde går græsset bare i dvale netop for at undgå at dø, så sørg for at give det ro, så du ikke belaster det unødigt.

Det betyder, at du skal undgå at slå græs, når der er tørke. Faktisk gælder det om at stoppe hurtigst muligt! Fanger du tørken i opløbet, kan du måske endda nå at lade græsset få lidt ekstra højde, så det har mere at stå imod med. Uanset hvad, skal græsset i hvert fald ikke klippes, når det ikke gror, så pak bare motorklipperen væk og husk at få slukket for robotten. Ellers risikerer du at slide græsset af og dræbe det, selvom det egentlig godt kunne have overlevet selve tørken.

Er du i tvivl, om der er tørke i dit lokalområde, kan du altid tjekke Tørkeindekset

Når vandet vender tilbage

På et tidspunkt skal det nok begynde at regne igen, og du vil langsomt kunne se græsset begynde at gro! Sørg for at starte forsigtigt ud – din græsplæne har været meget igennem, så tag den med ro. Start klipningen på din maskines højeste indstilling, og sæt den højst ét trin ned om ugen, indtil du når din ønskede klippehøjde igen.

Starter du direkte ud med en lav klippehøjde, eller sænker du den for hurtigt, risikerer du at ødelægge fotosyntesen i græsset og på den måde gøre din græsplæne gul og trist i meget længere tid.

Skal jeg ikke vande min græsplæne?

Det korte svar er, nej. I langt de fleste tilfælde vil det kræve alt for mange ressourcer til, at resultatet kan svare sig. Stol på, at græsset nok skal komme sig, og trøst dig med at naboens græsplæne tørster lige så meget som din.

Vælger du alligevel at kæmpe for at holde liv i den grønne farve, skal du gøre det grundigt INDEN tørken får fat og græsset allerede er visnet, men selv her er der ingen garantier for, at det lykkes. Vand kun efter solnedgang eller tidligt om morgenen, så vandet ikke fordamper i solen, og husk at plænen altså har brug for 20 liter pr. m2 1-2 gange om ugen, hvis det skal have effekt. Det svarer som tommelfingerregel til, at din vippevander skal stå samme sted i minimum 1 time, før der er kommet nok vand, men det afhænger naturligvis af modellen og dit vandtryk. Vander du for sent ud på natten, risikerer du, at græsstråene er våde henover natten, hvilket øger risikoen for svampeinfektioner, og vander du ikke grundigt nok, har det ingen effekt.

Vanding af græsplænen er altså både dyrt, kompliceret og tidskrævende, så vores bedste råd er, at du lader helt være eller som minimum overvejer det grundigt, før du begynder på projektet.

Husk altid at overholde eventuelle vandingsforbud udstedt af de lokale myndigheder!

Hjælp plænen godt på vej

Hvis du vil gøre noget godt for din græsplæne under en tørkeperiode, kan du vælge at få et servicebesøg af os undervejs. Vores gødning vil lagre sig i jorden, klar til at blive frigivet, når vandet kommer, så græsset bliver hjulpet godt i gang igen. På samme måde ligger græsfrøene også bare og venter på vand, så de kan begynde at spire, så snart vejret vender.

Og så lidt flere tørkeudfordringer…

Tørkekanter langs husmuren

Der kan blive meget varmt langs med husmuren, og gavlen på dit tag skærmer måske endda for regnen, så dit græs har svære vilkår her, selvom resten af plænen er sund. Vores anbefaling er kort og godt, at du ikke har græs helt op til husmuren, desværre.

Tørkekanter langs fliser

Overskydende sand fra fliserne kan skubbe sig ud i græsplænen og fungere som en form for dræn, der får græsset til at tørre ud alt for hurtigt. Den mest effektive måde at løse dét problem, er at grave cirka 30 cm jord af langs med fliserne, hælde frisk muld i hullet og så nye græsfrø på området. Det kan også være, at udfordringen skyldes varmen fra fliserne, ligesom med husmuren ovenfor. Hvis dét er tilfældet, kan det desværre ikke bekæmpes.

Tørre stier

Hvis der er bestemte ruter på din græsplæne, hvor der er meget trafik, risikerer du, at de begynder at blive gule og tørre ud - simpelthen fordi I går for meget på præcis det samme sted. Græsset bliver slidt, og jorden bliver komprimeret, så der ikke kan komme ilt, vand og næring ned til græsrødderne.



Du kan løse problemet ved at løsne og evt. efterså jorden med gode græsfrø, som hvis du skulle udjævne i ujævnhed og så sørge for at variere ruterne henover græsset i fremtiden. Alternativt skal du erkende, at det er her, I går til dagligt, og simpelthen anlægge en sti med fliser eller skærver.

Fladt græs 

Hvis temperaturen pludselig stiger drastisk, kan græsset i din plæne gå i dvale som en form for selvforsvar mod en potentiel, kommende tørke. Her mister græsset simpelthen sin saftspænding og lægger sig fladt ned under aktivitet på det. Det er ikke nødvendigvis noget, græsset tager skade af, men det kan risikere at blive misfarvet og grimt, hvis der bliver ved med at være trafik på det. Tag det som en advarsel fra græsset om, at det er ved at gå galt, så det bedste du kan gøre, er at sætte græsklipningen på pause, begrænse aktivitet og tjekke vejrudsigten for tørkevarsler. Så skal græsset nok rejse sig flot igen, når temperaturen igen bliver stabil, og der eventuelt kommer lidt regn.