Hvis der er én udfordring rigtigt mange haveejere kan nikke genkendende til, så er det mos i græsplænen. Det kan være en sej kamp op ad bakke at komme af med mosset, og hvis du ikke har fuldstændigt styr på, hvad du laver, kan det nemt vise sig at være skønne, spildte kræfter.
Det er vigtigt at understrege, at der ikke findes permanent, mosfri græsplæner. Det kræver løbende vedligeholdelse og den rigtige indsats at bevare en plæne uden mos, og det er i øvrigt helt naturligt, at mosset vender tilbage især i efteråret, når væksten i græsset bliver svagere. Stærkt græs er nøglen til at slippe af med mos, så hver gang græsset bliver svækket, er der altså risiko for, at mosset vender tilbage.
Hvis du allerede nu synes, det lyder uoverskuelig at komme i mål selv, kan vi trøste med, at vores servicepakker er nøje sammensat til at imødekomme udfordringer med mos i græsplænen helt uden brug af hverken mosrive eller kemisk mosfjerner. Og vil du stadig gerne prøve kræfter med projektet selv, kommer vores bedste råd lige her.
Hvorfor har jeg mos i min græsplæne?
Før du forsøger at slippe af med dit mos, er det værd lige at undersøge nærmere, hvorfor du har mos, så det ikke bare kommer tilbage, hurtigere end det forsvandt.
Først og fremmest trives mos rigtigt godt, når der ikke er noget græs til at beskytte jorden. Græs har det svært med skygge, så du finder ofte mos på skyggefulde steder. Hvis du primært døjer med mos de steder, hvor solen sjældent skinner, er det altså nok her, udfordringen ligger. Overvej, om du kan fjerne dét, der skygger, eller du måske bør anlægge et bed med planter, der trives godt i skygge, i stedet for at have græs der.
Dernæst ser vi ofte mos de steder, hvor plænen er meget fugtig. Det kan igen have noget at gøre med, at der er for meget skygge, så området aldrig får lov at tørre ordentligt, eller det kan skyldes hældninger i din plæne. Kig efter, om du skal have lavet nogle udjævninger af din plæne, eller om du eventuelt skal have gravet dræn.
Den tredje mulighed er, at din græsplæne simpelthen ikke får nok næring til at udkonkurrere mosset. Græs skal være stærkt, og der skal være rigeligt af det, før det kan tage magten tilbage fra mosset. Heldigvis er det nemt at rette op på ved at tilføre gødning.
Sidst men ikke mindst kan det tænkes, du selv giver mosset gode vækstbetingelser ved at klippe din plæne alt for kort eller for sjældent og dermed svække græsset. Vi anbefaler, at du ikke klipper græsset lavere end 6 cm, så længe du prøver at slippe af med mos i din græsplæne - læs mere om korrekt klipning her.
Hvordan kommer jeg så af med mosset?
Du kan i teorien begynde kampen mod mosset i hele vækstsæsonen, men vil du se resultater tidligt på året, skal du i gang allerede i foråret, når græsset begynder at vokse, og hvor mosset som regel er nemmest at mindske. Det handler nemlig om at hjælpe græsset med at blive så stærkt, at det langsomt men sikkert overtager fra mosset.
Det første du skal gøre, er at sørge for at græsset har nok næring til at vokse sig sundt og stærkt. Det skal altså have en ordentlig omgang gødning, men du skal selvfølgelig ikke overgøre det. Køber du vores gødning, guider vi dig altid til den rigtige dosering, men du kan også bestille et uforpligtende tilbud på vores servicepakker i stedet – vores græsspecialister ved præcis, hvordan din plæne bedst får, hvad den har brug for.
Når græsset så gror godt og grundigt, skal du huske at slå det. Ofte! Det skal klippes minimum 2-3 gange om ugen i en almindelig sæson, men gerne oftere når det er velnæret, og så skal du huske at slå det i forskellige mønstre, så du ikke kommer til at køre i de samme hjulspor hver gang. Hvis det lyder overvældende, kan du overveje at investere i en robotplæneklipper, som bliver din bedste ven i kampen mod mos, da den automatisk klarer klipningen selv.
Og så skal du altid huske at efterså bare pletter på din græsplæne med græsfrø af høj kvalitet, så der ikke er bar jord, mosset kan flytte ind på.
Hvorfor skal jeg klippe græsset så ofte?
Der er to gode grundige til den hyppige klipning: Den ene er, at græsset kommer til at gro hurtigt, når det har fået gødning, så du er nødt til at klippe flere gange om ugen, for at undgå at klippe mere end 1/3 af græsset ad gangen. Den anden grund er, at mos hader at blive slidt på, så ved at slå græsset ofte, stresser du simpelthen mosset så meget, at det til sidst går ud, mens græs kun bliver stærkere af at blive slået regelmæssigt.
Hvorfor skal jeg ikke vertikalskære plænen?
Der er stor risiko for, at du gør mere skade end gavn, hvis du vertikalskærer din græsplæne for at slippe af med mosset. Jovist, det kan godt være, du får løsnet mosset, men du svækker også plænen unødvendigt meget og gør den sårbar overfor sygdomme, ukrudt og ja – mere mos. Du kan læse mere om vertikalskæring her.
Hvordan undgår jeg, at mosset kommer tilbage om vinteren?
Du kan aldrig gardere dig 100% mod at mosset kommer tilbage om vinteren, hvor det har supergode vækstbetingelser, men hvis du tager dine forholdsregler, gør du det i hvert fald sværere for mosset.
Først og fremmest, skal du lade græsplænen blive godt langhåret (vi taler omkring 6 cm) inden vinteren tager over. Derudover skal du sørge for at klippe græsset med helt skarpe knive/klinger, inden du sender plæneklipperen på vinterferie, så græsset får et rent snit, og er mindre modtagelig for sygdomme. Det hele handler om, at græsset er sundt, stærkt og tæt nok til, at mosset ikke kan få plads til at etablere sig.