Der findes efterhånden mange former for plæneklippere på markedet, men det kan være svært at navigere i, hvilken du skal vælge til netop din græsplæne. Vi har samlet vores anbefalinger her, så du kan tage et velinformeret valg, når du skal ud at købe ny plæneklipper.
Inden du vælger, hvilken type plæneklipper du skal anskaffe dig, kan det være en god idé at bruge et øjeblik på at overveje dit behov.
Drømmer du om en knivskarp prydplæne, eller må den godt være lidt vild? Skal den være strålende grøn og flot, eller generer det dig ikke, at den til tider bliver gullig og får hvide toppe? Har du mulighed for at slå græsset 2-3 gange om ugen som vi generelt anbefaler, eller når du det nærmere hver 14. dag? Den slags spørgsmål kan være med til at gøre det meget nemt for dig at vælge din nye plæneklipper.
Her kan du klikke på de forskellige typer og læse mere om de forskellige fordele og ulemper:
Robotplæneklipper
Køb, køb, køb! Det er faktisk næsten altid vores anbefaling at anskaffe sig en robotplæneklipper. Den klarer arbejdet for dig, så du kan bruge tiden på sjovere ting, og den sørger for, at din plæne altid er nyklippet, så du ikke risikerer at klippe for meget af en langhåret plæne. Derudover, så hjælper den dig faktisk med at gøre plænen skudtæt og bevare den flotte, grønne farve længst muligt, så du får det bedste resultat af vores service.
Robotplæneklipperen er det ideelle valg til dig, der drømmer om en græsplæne, som altid er veltrimmet og strålende grøn, eller dig der ikke selv har mulighed for at slå græsset ofte nok.
Vi har undersøgt markedet for robotplæneklippere grundigt, og anbefaler derfor en Segway Navimow med GPS, som installeres helt uden kanttråd og nemt kan styres via en app på din telefon. Det er efter vores mening den absolut bedste robotplæneklipper på markedet!
Motorklipper
Er en robotplæneklipper ikke lige sagen for dig, vil vores anbefaling altid være en motorklipper med opsamler. De fås både på benzin og el, og så er de nemme at indstille til den korrekte højde, så du kan tilpasse klipningen efter din plænes behov. Den er nem at betjene i de fleste haver, og opsamleren kan tages af, så du kan køre med bioklip, når du klipper ofte nok.
Udfordringen med en motorklipper er, at du kun får et rigtigt godt resultat, hvis du klipper græsset ofte nok. Er du ligeglad med farven på dit græs, og generer det dig ikke, at den ser lidt utæmmet ud, behøver det ikke være noget problem, men græsset har bedst af at blive slået jævnligt - helst 2-3 gange om ugen i højsæsonen, hvis vejret er gennemsnitligt. Er det ikke realistisk for dig at slå græsset så ofte, vil du ikke kunne få et ideelt resultat ud af din græsplæne.
Havetraktor
Vi kan ikke anbefale, at du kører med havetraktor, eller plænetraktor som den også kaldes, i en privat have. Den er ganske enkelt alt for tung og laver store ujævnheder i haven, som du risikerer at ramme med knivene, så græsset bliver skrællet helt ned til roden.
Vælger du alligevel at slå din græsplæne med en havetraktor, er det vigtigt, at du altid kører i den højeste klippeindstilling, så du ikke laver gule pletter af halvdødt græs på din plæne. Husk også, at der ikke må ligge klumper af afklip på plænen efter klipning – det kvæler græsset og giver døde pletter.
Cylinderklipper
Den klassiske cylinderklipper, også kendt som håndskubberen, kan ikke anbefales til din græsplæne. For det første er det svært at holde klingerne skarpe nok til, at du kan give græsset et rent snit hver gang, så du kommer nemt til at flosse græsset og gøre det sårbart overfor sygdomme. Derudover kan de sjældent indstilles højere end 4 cm, så du risikerer at klippe for meget af græsset, hvis du ikke klipper hver dag i højsæsonen, ligesom du øger risikoen for mos og bare pletter. Ikke ligefrem det resultat, det fleste drømmer om…
De små varianter, der sælges til private, kan simpelthen ikke give et ordentligt resultat, så selvom du ser greenkeeperen køre rundt med en cylinderklipper på golfbanen, må du ikke lade dig friste til at tro, at du kan kopiere hans resultat derhjemme.
Husk altid skarpe knive/klinger
Du skal altid køre med skarpe knive/klinger, uanset hvilken type plæneklipper du vælger, så græsset bliver klippet med et rent snit i stedet for at blive revet over og flosset af en sløv kniv. Ellers bliver græsset bare hvidt og trist at se på, uanset hvor meget pleje det så ellers har fået.
Bruger du motorklipper, bør du slibe klingerne to gange hver sæson – vi anbefaler i juni og igen i oktober/november, lige inden årets sidste klipning. Har du derimod en robotplæneklipper anbefaler vi, at du skifter de små knive så ofte som hver 3. uge hele sæsonen, afhængigt af hvilken maskine du har. Er du i tvivl, er det bedste altid at følge producentens anbefalinger.
Vær altid opmærksom på tørke
Det er vigtigt, du ikke slår græs under en tørke. For det første gror græsset slet ikke, når der er tørke, så det er spildte kræfter. Derudover slider det på græsset, som i forvejen kæmper mod tørken, så det ekstra pres risikerer at slå græsset ihjel. Husk derfor altid at slukke for robotplæneklipperen under en tørke, og læs eventuelt mere om håndtering af tørke lige her.