Har du en enkeltstående ujævnhed i din græsplæne, du gerne vil have udjævnet, kan du nemt gøre det manuelt og effektivt. Du skal bare altid huske, at du kun må lave store operationer på plænen, når der er god vækst i græsset, så skaden ikke bliver værre end den allerede er.
Overordnet set anbefaler vi som regel altid, at du topdresser din plæne for at komme ujævnheder til livs, men hvis det drejer sig om enkelte, markante ujævnheder, kan det være bedre bare at udjævne det specifikke område manuelt. Det afhænger lidt af typen af ujævnhed, hvordan du skal gribe sagen an, men fælles er, at det handler om at få jorden rykket rundt, til den igen passer, og så ellers sørger for at give græsset gode vækstbetingelser igen.
Dybe spor
Er der en bil eller noget andet tungt, der er kørt hen over din græsplæne og har efterladt dybe spor, kan det udlignes igen med en greb. Du skal bare stikken greben i plænen på begge sider af sporet og vippe tørven, så den bliver løftet op i niveau med resten af plænen. Når alt er vippet på plads, fylder du sporet med jord eller bakkesand/vasket strandsand, ligesom du ville topdresse med, så hullet ikke falder sammen igen. Efterså eventuelt med gode græsfrø, hvis der er kommet store, bare pletter.
Store ujævnheder
Skal du udligne en større fordybning, skal græstørven løftes af – du kan eventuelt hakke den op i flere dele med en spade, og lægge den til side som et puslespil. Når hele fordybningen er græsfri, fylder du frisk jord eller sand i hullet og lægger puslespillet af tørv på plads igen.
Er det derimod en større forhøjning, der skal udjævnes, gør du selvfølgelig det samme, bare omvendt: Grav tørven af, læg den til side, grav jord af til hullet kommer i niveau og læg tørven pænt tilbage igen.
Forhøjet græsplæne ved flisekanter
Din græsplæne bliver tit højere langs flisekanterne med tiden på grund af afklip fra græsset og skidt fra fliserne, som til gengæld bliver liggende i samme højde, som da de blev lagt. Det kan med tiden give en temmelig voldsom højdeforskel, som heldigvis nemt kan udlignes.
Grav græstørven af 1-2 meter ud fra flisekanten, og læg den ud på plænen som et puslespil. Nu kan du nemt grave jord af, indtil du kommer ned i en passende højde, og så lægge tørven på plads igen til sidst. Sørg for, at jorden holdes godt fugtig den første tid, så rødderne kan få fat igen.
Skal jeg tromle min græsplæne?
Som udgangspunkt anbefaler vi faktisk ikke, at du tromler din græsplæne. Det komprimerer bare jorden, så græsset bliver svækket, fordi vand og luft ikke kan nå ned til rodnettet, og så holder effekten sjældent særligt længe. Vælger du alligevel at gøre det, er det vigtigt, at tromlen højst vejer 100kg, så du ikke gør skade på plænen. Den fungerer bedst, hvis jorden er godt fugtig, men så klarer den fint ujævnheder som ormeskud og små knolde.
Anbefaler I en robotplæneklipper på en ujævn græsplæne?
Ja, det gør vi faktisk! For det første gør robotplæneklipperen ikke ujævnhederne værre, da den som regel vejer mindre end en motorklipper og dermed ikke trykker jorden. Derudover, så kører den aldrig den samme bane to gange i træk, så du undgår hjulspor, og så har den desuden et mindre klippeareal, som ikke så let kommer til at klippe bare pletter i græsset, hvis den kører over en ujævnhed, ligesom motorklippere ofte gør.