Din græsplæne består af en sammensætning af flere forskellige græssorter for at gøre den så stærk som muligt. Fordelen er, at din græsplæne kan modstå mange forskellige udfordringer, men ulempen er, at plænen kan komme til at se uens ud, hvis forholdene driller.
En typisk græsplæne består som regel af 3 forskellige græssorter for at styrke plænen og gøre den modstandsdygtig. Nogen er eksempelvis vildt gode i skygge, mens andre håndterer tørke bedre, og så er der dem, der formerer sig enormt hurtigt. De mest udbredte sorter, er dem vi kalder rajgræs, rødsvingel og engrapgræs.
Desværre betyder sammensætningen også, at plænen kan se uens ud, hvis vejret udfordrer, da de forskellige sorter reagerer forskelligt, men det er trods alt bedre end at hele græsplænen går ud.
Selvom det er godt at have forskellige græssorter i sin græsplæne, er der dog nogle sorter, som spreder sig på en uhensigtsmæssig måde, og som vi ikke ønsker i plænen. Her gennemgår vi nogle af de mest udbredte udfordringer og deres løsninger.
Senegræs
Den her græstype er ret nem at spotte, for den har ret tykke blade med en kedelig grøn farve, og så gror den i tueform, der gør græsplænen ujævn at kigge på. Alt i alt – et udtryk de færreste haveejere drømmer om.
Problemet med senegræs er, at det spreder sig enormt effektivt gennem frø i luften og ved at frøene bliver flyttet rundt på plænen af græsslåmaskinen, så hvis du ikke kommer over det i tide, risikerer du hurtigt, at det udkæmper de andre sorter.
Den bedste måde at håndtere senegræs er ved at grave tørven med senegræs op, løsne jorden i hullet og tage en smule med op, før du lægger tørven på hovedet tilbage i hullet. Stamp godt på den nu omvendte tørv, efterså med nye frø, drys med jorden fra hullet og vand ganske let.
Alternativt kan du også stille dig tilfreds med, at senegræs faktisk bliver pænere af vores gødning, ligesom du kan hæmme væksten ved kontinuerlig klipning som den, du får med en robotplæneklipper, men du risikerer altså, at sorten spreder sig, så vi vil altid anbefale at få gravet det op.
Hvenegræs
Her har vi at gøre med en meget udbredt græssort, som stortrives på golfbaner, hvor græsset vertikalskæres og topdresses jævnligt. Det er bare ikke den pleje, vi hverken ser eller anbefaler i private haver, og så bliver hvenegræs pludselig problematisk. Her begynder det nemlig at gro sig enormt tæt, og til sidst kvæler det faktisk sig selv på grund af iltmangel. Hvis vi ser, at din plæne er ved at blive overtaget af hvenegræs, vil vi for så vidt muligt sige til, men det er desværre ikke en service, vi kan garantere, da det afhænger for meget af timingen af vores besøg.
Har du meget hvenegræs i din græsplæne, kan den blive ujævn i farven og store dele af græsset vil dø med tiden. Derfor er den bedste løsning faktisk at lave en fuld reetablering af din græsplæne i august/september ved at vertikalskære plænen i fire forskellige retninger, fjerne det døde græs, genså græsplænen og slutte af med en topdressing. Husk, at holde plænen fugtig de næste 2-3 uger.
Enårig rapgræs
Det her er en af de absolut mest almindelige græssorter i danske haver, så der er stor sandsynlighed for, at den også vokser i din græsplæne, selvom den faktisk slet ikke findes i græsfrøblandinger af ordentlig kvalitet. Enårig rapgræs spreder sig nemlig gennem frø i luften og sår sig selv i din græsplæne.
Udfordringen med enårig rapgræs er, at den kræver meget vand og næring for at stå flot, hvilket betyder, at den hurtigt kommer til at se anderledes ud end de andre græssorter, så din græsplæne pludselig ser ujævn ud. Og kommer der tørke eller andre stresspåvirkninger, skiller det sig endnu mere ud ved at vokse i en anden form og tempo end resten af plænen.
Den dårlige nyhed er, at rapgræs desværre ikke kan bekæmpes, men den gode nyhed er, at sorten – som navnet antyder – typisk kun lever i 1-2 år, så det bedste du kan gøre, er løbende at supplere op med andre, gode græssorter, så rapgræsset ikke får overtaget.
Hvad er de bedste græssorter at have i plænen?
Der findes mange forskellige sorter, der er gode at have i græsplænen, men nogle af dem vi altid anbefaler er Rødsvingel, Rajgræs og Engrapgræs. De tre sorter supplerer hinanden godt op i forhold til spiretid, slidstyrke, tørketolerance og meget mere.
Det kræver stor viden at sammensætte en ideel græsfrøblanding til sunde og flotte græsplæner. Derfor har vi udviklet vores egen GreenMaster græsfrøblanding, som netop tager højde for de mange udfordringer, vi har oplevet gennem vores utallige servicebesøg. Det er den, vi bruger og udleverer, når vi servicerer din græsplæne – og du kan selv købe den lige her.
Min græsplæne blomstrer – hvad skal jeg gøre?
Hvis din græsplæne blomstrer, skal du se det som et tegn på, at græsset er sundt nok til at formere sig. Det er ved blomstring, græsset sætter nye frø, så det kan være en idé at lade afklippet ligge, så din plæne kan nyde godt af alle de nye frø. Husk dog altid, at afklip ikke må ligge i store klumper, da det kvæler græsset, så sørg for at det kun lige er spidserne, der bliver klippet.
Hvorfor har jeg brune stængler i græsset?
Græsset bliver til brune og visne stængler efter blomstring. Det er ikke kønt, men det er en helt naturlig del af blomstringen, som går i sig selv igen i løbet af et par uger.