Vejledninger

Tørke

En gul græsplæne skyldes ofte tørke. En ting, som er utrolig vigtig at respektere. Særligt taget i betragtning af, at vi i de seneste år har været vidne til mere ekstremt vejr, hvor lange perioder med tørke ikke har været unormalt. Vi forventer således også, at det er en betingelse, vi skal håndtere fremadrettet. Tørke kan være skyld i, at store mængder af græs tørrer ud og i værste fald dør, hvis ikke du tager dine forholdsregler. Tørke forårsager typisk en enten fuldstændig gul græsplæne eller også større plamager med gul/brunlige pletter. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom, når du oplever perioder med sparsomt nedbør.

Ved tørke går græsset i dvale og mister sin vækstfunktion og flotte grønne farve. Det er derfor meget vigtigt, at du helt undlader at klippe græsset i tørkeperioder. Det er ikke nødvendigt at klippe græs i perioder, hvor det ikke vokser. Vi oplever ofte, at folk glemmer at slukke for deres robotplæneklipper. Hvis den fortsætter med at køre i tørkeperioder, vil den slide græsset af og dermed være skyld i, at græsset dør. Fornemmer du, at der er en tørkeperiode på vej, skal du stoppe med at klippe græs. Hermed får græsset en mulighed for at opnå en længere græshøjde, hvor græsset kan opsuge vand i græsbladet. Det gør, at græsset holder sig grønt og er samtidig modstandsdygtig overfor tørken. På den måde kan du proaktivt forberede dig og derved reducerer risikoen for gule pletter i græsplænen.

Når der kommer vand fra oven igen, begynder væksten. Hjælp gerne græsset i gang. Start med en klippehøjde på 5 cm første gang, du klipper efter en tørkeperiode. Sæt plæneklipperen 1 trin ned ugen efter, og ugen efter igen kan du sætte plæneklipperen i din normale sommerhøjde.

Græsplæne, der er blevet klippet under en tørkeperiode

På denne måde hjælper du stille og roligt græsset i gang igen efter, det har været svækket af tørken. Det giver hurtigt en pæn grøn farve til græsset igen og gør en ende på den gule farve. Sluttede du derimod med en 3 cm klippehøjde før tørken og vælger at fortsætte med samme højde efter tørken, svækker du græsbladene. Du fjerner hermed fotosyntesen, som kan medføre døde pletter og som, med garanti, giver en gullig farve på græsset i en længere periode.

Se også: Segway Navimow, en støvsvag og intelligent robotplæneklipper uden kanttråd.

Se i videoen, hvilke forholdsregler du bør tage i tørkeperioder

Vanding af græsplænen ved tørke

Det er ikke nødvendigt at vande græsplænen i en tørkeperiode, hvis blot du følger vores gode råd. Vi oplever dog kunder, der ønsker at vande græsplænen for at bevare den flotte grønne farve. Her er det vigtigt at vide, at græsplænen skal vandes, FØR den visner. Det er bedst at vande sjældent men grundigt, dvs. brug mindst 20mm vand ad gangen. Det svarer til 20 liter pr. m2. eller sagt på en anden måde –  din havevander skal køre min. 60 minutter hvert sted afhængigt af hvilken vippevander du har og hvilket tryk, der er på dit vand. Læs mere om vanding af græsplænen.

Fladt græs

I nogle tilfælde kan vejret bevirke, at græsset kortvarigt går i dvale. Du vil derfor kunne opleve, at dit græs, der ellers har været sundt, i god vækst og grønt i en længere periode, pludseligt lægger sig fladt ned. Dette kan ske ved drastisk temperaturstigning. Græsset vil gå i selvforsvar, mens det venter på en regnbyge. Det mister saftspændingen i græsbladet, og vil derfor lægge sig fladt ned ved betrædning eller anden aktivitet på græsplænen. Du kan derfor overveje at stoppe klipningen, indtil der kommer en regnbyge. Du må gerne betræde græsplænen i perioden. Græsset vil ikke tage skade, og når temperaturen er stabil igen, vil du opleve, at græsset igen finder sin styrke.

Græs i selvforsvar uden saftspænding

 

Tørkekanter langs fliser

Hvis du oplever, at græs, der grænser op til dine fliser, er gult i kanten, så skyldes det, at underlaget langs fliserne er mere sandet end resten af græsplænen og dermed dræner vandet hurtigere. Det er muligvis det overskydende sand, fra da i anlagde fliserne, der er skubbet ud på græsplænen. I perioder med sparsomt vand vil græsset derfor hurtigt tørre ud og derved miste sin grønne farve. For at imødekomme udfordringen, kan du grave ca. 30 cm jord af, tilføre ny muld og nyså området.

Tørkekanter langs husmuren

Grænser din græsplæne helt op til husmuren eller kort derfra, kan det blive meget varmt ved jordoverfladen langs husmuren. Dette kombineret med, at gavlen ofte skærmer for regnen, gør, at græsset ofte tørrer ud og dør i disse områder. Vi anbefaler derfor ikke, at man har græs langs husmuren.

Bestil et uforpligtende tilbud