Pletter i græsplænen - DM Greenkeeping

Pletter i græsplænen

Pletter i græsplænen er desværre umulige helt at undgå af og til. Du kan opleve bare pletter og misfarvede pletter i græsplænen på mange forskellige måder og af mange forskellige årsager.

–  Hundepletter, kan forekomme hvis din hund tisser i haven. Efter et par uger går græsset helt ud og skaber en brun og bar plet. Den kommer, fordi tisset fra din hund er for saltet og trækker saftspændingen ud af græsset. Vi eftersår med græsfrø, som er meget tolerante overfor denne udfordring, men pletterne er svære helt at undgå.

Hundepletter
Hundepletter

– Røde pletter i græsset er en svampesygdom, som forekommer i private græsplæner. Du kan ikke gøre noget ved problemet selv, men vi tager os af det ved det første servicebesøg. Røde pletter ses ofte sidst på efteråret eller i starten af foråret.  

– Benzin pletter opstår hvis du spilder benzin på din græsplæne. Græsset vil dø og der går et godt stykke tid, før græsset er genetableret. Undlad derfor at fylde benzin på plæneklipperen ude på græsplænen.

– Roundup er et sprøjtemiddel, som du kan købe i f.eks. supermarkeder og trælasthandler. Roundup dræber alt også græsset. Bruger du dette sprøjtemiddel, skal du være meget forsigtig. Undgå at sprøjte for tæt på græsset. Blot en lille støvsky af midlet kan dræbe græsset. Har du sprøjtet fliser, må du ikke betræde græsset bagefter, da det også vil dræbe græsset. Husk at vaske dine sko. 

– Rimfrost eller frost kan skabe misfarvninger og mærkelige gule eller sorte pletter i græsset. Undgå at betræde græsset og sluk for din robotplæneklipper, når det er rimfrost eller frostvejr. Græsset vil ikke dø af rimfrost eller frost, men i en periode kan græsplænen ændre udseende.  

–  Græsafklip, som lægger sig i klatter, kan mikroorganismerne i jorden ikke nedbryde. Det er derfor vigtigt, at du fordeler afklippet eller samler det op for at undgå, at det rådner. Får det lov til at ligge og rådne, dækker det for lys og luft til græsset, og resultatet bliver bare pletter.

– Blade, som ligger for længe på græsset, vil forårsage det samme som græsafklip og skabe bare pletter med tiden. 

–  Din robotplæneklipper skal vaskes af og til. Vask hjulene, hvis den er meget beskidt, da du ellers kan risikere, at den står og spinner rundt på stedet. Den vil her slide græsset af og forårsage bare pletter.

– Orme i jorden kan give små bare pletter. Orme skubber jorden op til overfladen på samme måde som muldvarper bare meget mindre. Disse ormeskud vil tørre ud og bevirke små bare pletter. Har din græsplæne mange ormeskud afhjælp da udfordringen ved at topdresse græsplænen. Du kan læse mere om denne metode her på hjemmesiden.

– Muldvarper kan forårsage store bare pletter. Dette ses særligt ved græsplæner, der ligger tæt ved naturområder. Vores bedste råd mod muldvarper er at smide nogle opvasketabs ned i gangene i vinterhalvåret, hvor der ikke klippes. Dette kan måske holde dem væk. Alternativt kan du prøve med fælder. Når klippesæsonen starter, sørg for at købe en robotplæneklipper. Muldvarpe kan ikke lide aktivitet, og når robotplæneklipperen kører så ofte, vil de søge andre områder.

–  Skadedyr kan forekomme i græsplænen, og her tænker vi især på gåsebiller og stankelbenslarver. Er din græsplæne ramt af skadedyr, risikerer du, at græsrødderne bliver spist op. Græsset visner og dør. Ring omgående til os, hvis du fornemmer larver, der kravler på terrassen eller langs husmuren i regnvejr, eller hvis der sværmer mange sorte dyr i luften.

– Myrer i græsplænen kan skabe bare pletter og ujævnheder. De skubber jorden op og skaber en bule i græsplænen. Når plæneklipperen kører over disse jordknolde, rammer kniven jorden og skaber en bar plet. Tryk disse buler ned med din fod. Er det meget slemt, kan du bekæmpe myrerne med myregift. Husk aldrig at overdosere og læs vejledningen grundigt.

Scroll til toppen